Žalostna novica s Preloke: danes je v bolnišnici v Novem mestu umrl Jože Ivanušič iz preloškega zaselka Valeti.

Rodil se je 17. aprila 1934 pri Dolnjih Valetih, po domače se je reklo tudi pri Cimermanu. Priimek Ivanušič je bil pri hiši že najmanj od leta 1792. To je bila nekoč velika družina, npr. njegov stari oče Jure je imel kar 10 bratov in sestra ... Njihovi potomci danes živijo ne samo v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem, v Franciji, v Ameriki ...

Jože se je leta 1958 poročil z Marijo Balkovec, po domače Maradinovo iz Zilj. Prvi otrok – hčerka Ana – jima je umrl že kmalu po rojstvu, druga hči Jožica se je izšolala za trgovko in kot trgovka potem dolga leta delala v svoji rojstni vasi.

Jože je hodil na delo v Črnomelj. Na Begradu je veljal za izredno dobrega delavca; bil je tesarski mojster, – in to mojster v pravem pomenu besede, zaupana so mu bila najbolj zahtevna dela! Od tam je tudi odšel v zasluženi pokoj. Potem pa se je zgodila nesreča: ponesrečil se je s traktorjem, njegovo življenje je dolgo viselo na nitki, kar leto in pol je ležal v bolnišnici ... A žilav, kot je bil, se je "izvlekel", si spet opomogel, toda posledice so ostale. In potem sta družino doleteli še dve nesreči: najprej smrt mlajšega brata Daneta, po domače Dančka, že naslednje leto pa še hujša nesreča: nenadna smrt hčerke Jožice. Svoje zadnje dneve je Jože preživljal v Domu starejših občanov v Metliki.

01 26Jože Ivanušič je bil dolgoletni član naše Folklorne skupine Lepa Anka. Z njo je prekrižaril Slovenijo od Beltincev do Kopra, pa prek Ribnice do Ljubljane in Kamnika ..., da številnih nastopov po Beli krajini niti ne omenjamo. V tujini pa je z njo nastopil od Zagreba do Celovca, Gorice in Rezije pa vse do Rima. Bil je odličen plesalec.

Na fotografiji, ki jo objavljamo, vidimo Jožeta Ivanušiča skupaj s soplesalko Ano Balkovec – Matečo na jurjevanju v Črnomlju leta 1972. Prof. Mirko Ramovš ju je v objektiv ujel v trenutku, ko sta plesala "Siroto", in to fotografijo je objavil tudi v svoji knjigi o belokranjskem plesnem izročilu. Žal sta oba naša plesalca s te prelepe črno-bele fotografije zdaj pokojna. Naj počivata v miru!

Podrobnosti o pogrebu: Pogrebne slovesnosti se bodo v cerkvi sv. Trojice na Preloki začele v sredo, 29. januarja, ob 14. uri. Žara bo na Preloko pripeljana na dan pogreba ob 11. uri.

A. S. (26. 1. 2020)

Poslovilni govor Jožeta Miketiča lahko preberete tukaj.