Dragi rojaki po svetu!

Tale spletna stran je zasnovana v spomin na izseljensko usodo mnogih Preločanov, ki so ali ste morali po svetu.

Rojaki po svetu se tu lahko informirate o dogajanju v svojem "starem" kraju in domovini ter vzpostavljate stike s svojimi sorodniki in prijatelji, ki so ostali doma.

Seveda pa lahko tudi soustvarjate vsebine virtulne Preloke. Pošljite nam kakšno staro sliko za našo Fototeko in opišite zgodbo, ki jo ta slika pripoveduje. Obvestite nas o vsem, kar mislite, da bi lahko bilo zanimivo za obiskovalce naše spletne strani in je povezano z izseljenstvom.  Ali pa nam morda pošljite samo pozdrave.

Nagovarjamo pa seveda tudi vaše potomce, drugo ali že tretjo in morda četrto generacijo izseljencev, ki najbrž več ne znajo "po naše". Pomagamo jim lahko utrjevati njihovo etnično pripadnost ter raziskovati in ozaveščati njihove slovenske korenine. Na nas se lahko obrnejo tudi, če iščejo svoje prednike in sestavljajo družinsko drevo.

O izseljevanju iz našega kraja (od 2. pol. 19. st do 1941) že vrsto let zbiramo najrazličnejše gradivo. Izseljensko tematiko osvetljujemo z različnih vidikov (zgodovinskega, ekonomskega, geografskega, demografskega, etnografskega ...). Tudi skozi vaše slike in zgodbe bomo lažje predstavili ozadje izseljevanja, razloge zanj in posledice, seveda pa tudi koristi: vaš velik prispevek za novo okolje in tudi vaš prispevek za naš in vaš "stari" kraj.

Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..