Sporočamo žalostno vest, da je danes v bolnišnici v Novem mestu umrla Ana Balkovec, po domače Anka Mateča.

ana-balkovecRodila se je v Jakovinih Ani in Matiji Petroniču. Po domače se jim je reklo Špišičevi, po hišnem gospodarju tudi Matijini.

Kot mlada deklica je okusila strahote 2. svetovne vojne, saj jim je v nemškem obstreljevanju Jakovinov 21. 10. 1943 do tal pogorela hiša. Dokler si niso zgradili nove, so kot begunci bivali v sosednjih Grdunih.

Po vojni, v Ankini dekliški dobi, so bili Jakovini živahen zaselek z veliko mladine. Posebno ob nedeljah je tu vse kipelo od življenja. Leta 1959 se je poročila na Preloko k Matečim. S Francem Balkovcem sta se jima rodila dva sinova, Jože in Franc. Anka se je zaposlila v viniškem obratu Novoteksa.

Njeno rojstno hišo v Jakovinih pa je doletela usoda mnogih preloških hiš, katerih prebivalci so se izselili čez veliko lužo. Najprej je v Kanado odšel njen starejši brat Franc. Za njim je leta 1960 odšel mlajši brat Janko. In nazadnje, leta 1969, še najmlajši – Darko. Hiša je danes prazna.

Ana Balkovec se je zapisala v malo preloško zgodovino kot dolgoletna članica naše folklorne skupine. Bila je odlična plesalka in pevka. Med drugim je nastopila tudi na prvem jurjevanju v Črnomlju leta 1964, znamenita pa je njena fotografija z jurjevanja leta 1972, ki je objavljena tudi v knjigi Mirka Ramovša o belokranjskem plesnem izročilu.

Podrobnosti o njenem pogrebu: žarni pogreb bo v četrtek, 6. 4. 2017, pri sv. Trojici na Preloki. Žara bo v cerkvi od 11. ure, pogrebna maša se bo začela ob 16. uri.

Naj teta Mateča počiva v miru!

(30. 3. 2017)