Jože Pavlakovič prejel plaketo Občine Črnomelj

02 18

Naš rojak Jože Pavlakovič je na sinočnji proslavi ob občinskem prazniku (gl. tukaj) prejel plaketo Občine Črnomelj za leto 2022. Kot je zapisano v utemeljitvi, jo je prejel "za dolgoletno izjemno in predano delo v župniji Stari trg ob Kolpi ter za bogatenje kulturne, zgodovinske in verske dediščine v lokalnem okolju."

Jožetu ob tem priznanju za požrtvovalno delo med svojimi Polanci iskreno čestitamo tudi Preločani. In se mu ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujemo za vse, kar je doslej postoril tudi za svojo rojstno župnijo Preloko.

Uredništvo www.preloka.si (18. 2. 2023)

P. S.: Več o Jožetu Pavlakoviču, ki je v mnogih pogledih poseben in izjemen, Človek z veliko začetnico, smo mdr. napisali ob njegovih jubilejih leta 2020, gl. tukaj.

Današnji utrinek s Preloke

1Sinoči (21. 1. 2023) so naši vremenoslovci z Agencije RS za okolje napovedali: »Zvečer in ponoči bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v jugovzhodni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo.«
No, tole je rezultat napovedanega "občasnega rahlega sneženja"!
Kaj šele bo jutri, saj so izdali oranžno vremensko opozorilo in napovedujejo: »V ponedeljek se bodo padavine od jugovzhoda okrepile in zajele večji del Slovenije.«

A. S. (22. 1. 2023)

P. S. 23. 1. 2023:

23 2Tole pa je rezultat napovedanih »okrepljenih padavin«: ponekod celo od 40 do 50 cm debela snežna odeja. Zimska panorama je končno bolj zimska, bolj »naravna«. In tudi bolj zdrava za ves živelj v naravi ...

Od kod si, dekle, ti doma?

12 24Nedavna objava »Steljarskega pevskega zbora« na spletni Preloki, Radiu Odeon in na Youtube je bila, sodeč po odzivih članov, za marsikoga precejšnje presenečenje. Bodisi zato, ker nekateri niste vedeli, da je vaše popevanje iz leta 2008 shranjeno v arhivu TVS, bodisi zato, ker ste pozabili, da smo snemali tudi sliko in ne samo zvok, ali pa ste sploh pozabili, da ste bili kdaj člani tega priložnostnega pevskega zbora.

Ena od pesmi, ki jih je takrat pri nas posnela Televizija Slovenija, pa je bila tudi »Od kod si, dekle, ti doma?« Posneli smo le tri njene kitice. Najprej zato, da ponazorimo še živo tradicijo fantovskega, dekliškega in t. i. »mešanega« ljudskega petja v naši vasi. A tudi zaradi njenega besedila: ker smo ponosni na to, v kako lepih krajih živimo. Torej še zvočna identifikacija z območjem, iz katerega izhajamo!

In kot je bila premiera filma »Steljarije na Preloki« pred skoraj natanko 14 leti eno od novoletnih daril nacionalne televizije svojim gledalcem, naj bo zdaj premierno predvajanje tega videa naše darilo digitalnemu občinstvu spletne Preloke za letošnje praznike.

Naj vam pesem polepša praznično vzdušje – v vaših domovih in srcih!

Uredništvo www.preloka.si

(24. 12. 2022)

Ljudska pesem, ki jo je leta 2008 pri nas posnela Televizija Slovenija

Danes goduje sv. Miklavž, prvi od dobrih mož, ki nas v decembru obdarujejo, seveda če smo bili pridni. In spletna skupnost, ki se združuje okrog www.preloka.si, je bila gotovo pridna! Med drugim smo nedavno zabeležili že tri milijone ogledov naših spletnih vsebin. Zato zdaj – posebno darilo: ljudska pesem, ki jo je na Preloki posnela in zdaj hrani Televizija Slovenija.

12 06Posnela jo je leta 2008, ko je snemala »Steljarijo na Preloki« – etnološki film o tradicionalnem sodelovanju med vaščani ob košnji steljnikov. Ker sta čas in vsesplošna mehanizacija takrat steljarijo že nepreklicno pometla v zgodovino, smo jo seveda rekonstruirali. Postavili smo jo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v ustrezno podeželsko arhitekturo, rekonstruirali tudi delovno orodje, obleko in obutev, pripravo hrane, gospodinjske pripomočke in posodje ...

Določene dele dokumentarca pa je bilo treba zvočno »podlagati« z ljudskim petjem, zato smo sestavili priložnostni pevski zbor. Z njim smo posneli tri pesmi, ki so jih Preločani (dokumentirano!) peli v 50-ih letih. Med njimi je bila tudi ljudska pesem »Ena ptička priletela«:

A. S. (6. 12. 2022)

P. S.: Iz zanesljivih ustnih virov vemo, da je bila ta pesem javno zapeta na Preloki 1. maja 1956, na piru Angele Starešinič - Iz kovašnice in Mihaela Čoholića. Zapela sta jo Marija Starešinič - Jurkova in Stane Starešinič - Frankovičev.

Popolna zapora ceste med Preloko in Balkovci

Med 2. novembrom in 2. decembrom 2022 bo zaradi obnove in preplastitve vozišča zaprta cesta na odseku Balkovci – Preloka. Obvoz bo urejen po cestah na relaciji Žuniči – Dolenjci – Črnomelj – Vinica in obratno. Alternativna možnost za pot v Vinico je seveda tudi po hrvaških obkolpskih cestah. (Vendar pozor: obratovalni čas mejnega prehoda za obmejni promet Žuniči je vse dni v tednu razen nedelje od 5:00 do 23:00, ob nedelah od 8:00 do 20:00.)

10-25

(25. 10. 2022)