1209-1a

Kaj nam sporoča veliki mojster Jože Plečnik v lestencih v naši cerkvi? Oziroma - in najbrž še bolj pomembno - kaj te luči pomenijo nam, kaj v njih vidimo mi?

Lestenca visoko pod cerkvenim stropom sta narejena iz plemenite kovine. Kot je znal povedati naš pokojni mežnar Peter: ker sta bližje oltarju in bližje nebesom, se zato bolj svetita. V cerkveni ladji vabijo gor v nebo s svojo svetlobo luči v obliki zvončkov. Zvončki ne le zvonijo, pozvanjajo in vabijo; zvončki, ki spomladi prvi pokukajo skozi sneg, so tudi glasniki svetlobe in življenja, zmage nad temo zime. Skozi soj svetlobe teh luči – zvončkov iz plemenite kovine – pa se moramo potruditi, da ugledamo v soju bleščeče svetlobe skriti Marijin monogram. Pozorno moramo pogledati, tako nevsiljivo, tiho in dostojanstveno vabi. Vedno v ozadju, mirno, skromno, a vedno vseprisotno. Vidmo le, če si to zares želimo, če se ustavimo in si vzamemo čas za opazovanje, iskanje in kontemplacijo.

Nižje in bližje ljudem, pod korom, pa visijo trije lestenci – leseni in masivni. Bližje ljudem, na pol poti med nebom in zemljo torej les! Toda les, ki se v soju svetlobe sveti kot oni z višine, gor z neba, iz plemenite kovine. Les – trnje, trnova krona žrtvovanja. Lestenec krona je simbol trnja in trpljenja, pa tudi gospodarja, kralja in vladarja. Skozi trnje do zvezd ('Per aspera ad astra'). Skozi trnje, skozi trpljenje pridemo višje gor pod nebo in do zvezd. Kajti ko se ta krona zasveti, se zazdi, kot da zažari plemenita kovina. V hipu postane nekaj drugega, še več, – postane nebeška luč.

In sence svetlobe po svodu okoli nje spominjajo na odseve ljudi, duš na nebu. Toda sence figur na nebu, tj. stropu cerkve, zaživijo šele v luči, svetlobi, ki žari iz središča krone.

Pozornemu opazovalcu pa morda ne uide niti namig na Nezemljane in njihove elipsaste (ne tako) neznane leteče predmete ...

Seveda pa lahko simboliko Plečnikovih preloških lestencev razumemo še kako drugače, a eno je gotovo: Plečnikova simbolika je večpomenska in večplastna!

1209-2

Ana Starešinič (9. 12. 2017)

P. S.: V naslednjem prispevku pa o Plečnikovi simboliki v preloških cerkvenih klopeh.