preloski-solarji-1958-59

Tukaj vidimo 29 učencev iz šol. leta 1958/59 še enkrat, zdaj pred šolskimi vrati.

Ob tej fotografiji bomo rekli še besedo ali dve o njihovih oblačilih in obutvi.

Deklice so v glavnem v oblekicah (v hlačah ni nobena, da o kakih kavbojkah niti ne govorimo!).  Fantje so v dolgih ali kratkih hlačah, z naramnicami ali brez, majico imata le dva, vsi drugi so v srajcah.

Najbolj pa nas ob tej fotografiji gane obutev teh otrok: pomisel, da so nekateri tudi iz Žuničev ali Vidin prihajali v šolo bosi.

Ampak prihajati v šolo bos je takrat imelo tudi določeno prednost: v tem primeru se ti ni bilo treba preobuvati v copate, kar je bilo za tiste z obutvijo obvezno.

In še o copatah: kot vidite, to niso bile copate kakih uglednih firm ali prestižnih znamk. Bile so "domače izdelave" - spletene ali sešite iz ostankov blaga, in malo večje, da bodo prav še v višjih razredih ...  

In kakšne frizure so bile takrat v modi? Deklice so večinoma postrižene ravno, na temenu pa so lasje zviti v rolico in speti s šnalo; fru-fruja nima (še) nobena.

Fantje imajo kratke lase, počesane naprej ali kakor je pač padlo. Na prečko ali nazaj, kot veliki fantje ali strici, se bodo začeli česati pozneje.

Ni treba posebej poudarjati, da so bile tudi vse te frizure "domače izdelave".

Fotografija je iz zbirke Ane Pavlakovič - Bertove, pozneje poročene Balkovec iz Sečjega sela.

Fotograf je bil takratni ravnatelj preloške šole Stane Vukšinič.

A. S., 9. 9. 2014

P. S.: O vaših odmevih na nekdanjo šolsko "modo" pa tukaj.