Zakaj so šli preloški otroci l. 1952 k birmi v Vinico?

Ob popisu fotografije družine Grdun ste najbrž opazili nenavaden podatek, da sta bila njihova dva birmanca 10. maja 1952 pri birmi v Vinici.

birma-1952-P12Na tej fotografiji, nastali 10. maja 1952, pa vidimo še tri birmance s Preloke: Faričevi deklici Marijo (levo) in Frančiško Simčič ter Ivana Simčiča - Cestarovega. Ivanov boter je Franc Simčič - Faričev, Maričina botra je Marija Utešin - Jankova, Frančiškina pa Ana Simčič - Cestarova. Med botrama stoji mama od obeh deklic Ana, med moškimi spredaj pa sedi Katarina Novak - Pintarova. Spredaj levo je Peter Starešinič - Mikčev iz Žuničev, ki je tudi lastnik tega vajgena in konjev, ki jih sicer ne vidimo, a so pripeljali to skupinico na viniški plac.

In zakaj so morali k birmi v Vinico? - Ker je bil preloški župnik Anton Cafuta takrat v zaporu. To je pač povojni čas, ko so imeli župniki precej težav z novimi oblastmi, preloški Cafuta, že sicer problematičen človek, pa še toliko več težav. Aretirali so ga 15. septembra 1951; 27. novembra 1951 je bil obsojen na 12 mesecev zapora, izpuščen je bil 15. septembra 1952.

Težav z novimi oblastmi pa ni imel le Anton Cafuta, ampak tudi Anton Vovk - škof, ki je 10. maja 1952 birmal otroke v Vinici. Slabe štiri mesece pred tem (20. januarja 1952) so ga v Novem mestu polili z bencinom in zažgali. Napad je preživel, vendar s hudimi opeklinami na vratu, posledice je čutil do konca življenja. Preloški birmanci iz leta 1952 se še danes spomnijo, kako je imel škof povit vrat in kako so povoji štrleli izpod njegovega sicer zelo visokega ovratnika ...

Tale slika je iz zbirke družine Simčič, Preloka 12; fotograf: Ciril iz Vinice.

Podatke zbrala Ana Starešinič. Viri: Nadškofijski arhiv Ljubljana in intervjuji z nekaterimi birmanci.

(1. 2. 2014)