radovicevi-leta-1952

Na fotografiji je družina Grdun, po domače Radovičevi. Fotografirali so se 18. maja 1952. Najstarejša hči Marica in sin Miko sta bila teden dni prej (10. maja 1952) pri birmi v Vinici, zato sta se tudi za to fotografiranje oblekla kot birmanca. Poleg staršev Katice in Mikota sta na sliki še mlajša hči Ana (levo) in najmlajša Katica (desno). Njihovega najmlajšega sina Hinkota na sliki ni, ker ga takrat še ni bilo na svetu. 

Slikali so se na domačem vrtu (v ozadju njihov pod, levo od njega velika murva, ki je rasla na dvorišču, in še bolj levo s slamo kriti senik. Pod stoji še danes, murvo in senik so porušili leta 1978, ko so začeli graditi prizidek k hiši in novo gospodarsko poslopje). V kadru lahko vidimo tudi njihovega psa. Miko se še spomni, da mu je bilo ime Šeko.

Fotografija je iz zbirke družine Grdun, Preloka 19. Fotograf je bil Miloš Metlikovič iz Ljubljane.

To lepo sliko objavljamo kot nagrado zmagovalcu natečaja št. 2 - Jadranu Čehu iz Sežane. Zakaj? Ker je mala damica na levi zrasla v postavno dekle (gl. tudi Preloška mladina iz leta 1963) in je zdaj že mnogo mnogo let njegova žena.