Marija Rahoj (1926 – 2017)

Včeraj, 14. januarja, nas je za vedno zapustila še ena naša faranka in nekdanja učenka preloške šole, Marija Rahoj iz Grdunov.

1926 2017Rojena je bila v Balkovcih (njen dekliški priimek Balkovec). Leta 1947 se je poročila k Rahojevim/Grabrijanskim v Grdune (kot smo že pisali, so Grduni takrat spadali pod Preloko).
Z možem Mikotom sta se jima rodila dva otroka, Ana in Franc. Potem pa so Rahojevi odšli za lažjim življenjem in boljšim kruhom na Švedsko. Miko in Marija sta tam ostala do upokojitve, sin Franc pa je na Švedskem še danes.
Zadnja leta sta skupaj z možem živela v Domu starejših občanov v Črnomlju. Miko je tam umrl leta 2012. Marija pa je še pred kratkim (oktobra lani) v krogu svojih najbližjih praznovala svojo 90-letnico.

Poleg dveh otrok zdaj za njo žalujejo tudi dva vnuka in dva pravnuka.

Močno pa jo bo pogrešalo tudi uredništvo spletne Preloke, saj nam je pomagala pri nastajanju kar nekaj odmevnih prispevkov (gl. npr. tukajtukaj in tukaj)

Naj teta Rahojeva zdaj počiva v miru!

Podrobnosti o pogrebu, ki bo žarni, bomo objavili naknadno, ker bo pogreb za nekaj časa odložen.

(15. 1. 2017)

P. S.: Zdaj, ko praznujemo in se veselimo 150-letnice naše šole, pa nas obenem žalosti, kako pogosto, žal prepogosto moramo pisati o njenih učencih, ki nas zapuščajo.
In ta naša šola, ki je preživela cesarje, kralje, okupatorje, maršale ..., najbolje ve, kako hitro, prehitro čas prerašča imena njenih učencev ...