joze-radovicV devetdesetem letu starosti je 25. julija 2017 v Oshawi v Kanadi umrl naš rojak Jože Radovič. Bil je prvi od štirih otrok Janka in Ane Radovič, po domače Petehovih. S Preloke je odšel v Kanado leta 1951. Leta 1958 se je poročil z Marijo Tomac in rodila sta se jima dva otroka, hči in sin.

Jože Radovič je vrsto let, vse do upokojitve, delal v tovarni General Motors.

Vse življenje je ohranjal tesne stike z domovino in s svojim rojstnim krajem, pogosto je Preloko tudi obiskoval. Bil pa je tudi pogost obiskovalec preloške spletne strani in donator v sklad za obnovo preloške šole.

Dokaz, kako globoko je cenil svoj stari kraj in njegove ljudi, je tudi njegovo ganljivo pismo. Poslal nam ga je v uredništvo Preloke.si, potem ko smo objavili staro sliko "Pogreb stare mame Jurišine" iz Grdunov. Jože nam je pisal, da je le nekaj mesecev po tem pogrebu emigriral v Kanado in da je bil ta pogreb eden izmed njegovih zadnjih močnih vtisov, ki jih je odnesel s sabo iz domovine. Ko se je pogrebni sprevod pomikal iz Grdunov po cesti proti Preloki, je Jože s starši in sestro delal v Rupe, na dolgi njivi tik ob cesti. Ko pa se je sprevod bližal njihovi njivi, so ustavili vole in vsi štirje pokleknili, klečali in molili so, vse dokler se sprevod ni oddaljil. "Na kako spoštljiv način so znali ljudje nekoč izkazati spoštovanje do sočloveka, kako kulturni so bili nekoč naši ljudje!" zaključi svoje pismo Jože Radovič.

Omenimo še, da sta bila Jože Radovič in Bogomil Novak, po domače Milko Županov, naša prva dva povojna izseljenca s Preloke, pravzaprav emigranta, ker se takoj po 2. sv. vojni še ni dalo izseliti zakonito. S Preloke sta odšla 15. avgusta 1951 in najprej emigrirala v Italijo, v Trst, od tam pa prek Bremna in Le Havra prispela v Halifax v Kanadi.*

Nekaj let kasneje sta za Jožetom odšli v Kanado tudi njegovi sestri Marica in Ana.

Pogreb Jožeta Radoviča bo 29. julija 2017 v Oshawi.

Naj naš rojak Jože Petehov zdaj počiva v miru!
Njegovim najbližjim in vsem sorodnikom izrekamo iskreno sožalje!

                                            ********

* Njuna trnova pot emigriranja v Kanado je podrobno popisana v dnevniku, ki ga je pisal Milko Novak. Kopijo celotnega dnevnika Milka Novaka hranimo v uredništvu spletne Preloke. Podrobneje ga bomo predstavili ob kaki drugi priložnosti.