Slovesnost 11. 6. 2017 v sliki in besedi

1 aNa Preloki je bil letošnji praznik sv. Trojice kar dvojno prazničen. Poleg praznovanja našega farnega patrona smo ta dan tudi blagoslovili prenovljene orgle.
Da se napoveduje velika slovesnost, so že dan prej naznanjali naši zvonovi s pritrkavanjem.

2Cerkev nas je pričakala slovesno okrašena. Kor so zasedli pevci našega cerkvenega pevskega zbora, med sv. mašo so jih spremljali na orgle kar trije organisti: Martin Kobe, Uroš Kovač in naš domači zborovodja in organist Gregor Ivanušič. (Več o pevcih, ki so nam s petjem polepšali nedeljsko slovesnost, smo napisali  tukaj.)

3Slovesno sveto mašo je vodil generalni vikar in kancler novomeške škofije prelat Božidar Metelko. V svoji pridigi je pohvalil trud faranov naše male župnije, ki jim je uspelo obnoviti orgle. Obnovljene orgle so velika pridobitev ne samo za cerkvene pevce, ampak celotno župnijsko občestvo, z njimi je cerkveno petje in celotno bogoslužje dvignjeno na višjo raven, saj z njimi zveni bolj praznično, bolj doživeto.

4Gospod Božidar Metelko s svojim spremstvom je tudi blagoslovil naše ponovno oživljene orgle. V posebnem obredu na koru jih je pokropil z blagoslovljeno vodo in pokadil s kadilom. Nanje je med tem obredom igral zborovodja in organist Martin Kobe, ki ima poleg Gregorja Ivanušiča največ zaslug za to, da naše orgle več ne molčijo.

Naše orgle in obnovitvena dela je predstavil orgelski mojster Uroš Kovač. Orgelski mojster Uroš Kovač pa je zbranim v cerkvi predstavil orgle in ves potek obnovitvenih del. Mladi mojster je opravil vsa obnovitvena dela, ki so se začela januarja letos in končala marca. Ob koncu teh del je orgle tudi uglasil, ponovno intonacijo pa opravil še dan pred blagoslovitvijo. (Njegovo poročilo objavljamo tukaj.)

6Ob koncu sv. maše se je Ivan Simčič kot cerkveni ključar zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da imamo v naši župniji spet delujočo kraljico glasbil – orgle in da se v naši cerkvi in kraju ohranja ta pomembni element naše kulturne dediščine.

Ob tej priložnosti je naša župnija izdala tudi zgibanko o orglah in dve spominski podobici.

 A. S. (13. 6. 2017)