Blagoslovitev obnovljenih orgel bo v nedeljo, 11. 6. 2017, ob 10. uri

Farani župnije Preloka vabimo na slovesno blagoslovitev obnovljenih orgel v župnijski cerkvi na Preloki. Orgle bo blagoslovil generalni vikar in kancler novomeške škofije, prelat Božidar Metelko. Blagoslovitev s slovesno mašo bo na dan farnega zavetnika, slovesen praznik svete Trojice, v nedeljo, 11. junija 2017, ob 10. uri. Vljudno vabljeni.

Farani Preloke so se tik pred drugo svetovno vojno odločili za nakup novih orgel, ki bi spremljale zborovsko petje in polepšale bogoslužje. Preloška cerkev je bila takrat brez njih. Prejšnje, ki so bile večje, saj naj bi imele 8 registrov, so nam pobrali med prvo svetovno vojno. V razmahu vojne vihre je vojska potrebovala piščali za izdelavno topov in drugega orožja. Istočasno so nam iz zvonika odvzeli 5 zvonov, od katerih je največji tehtal več kot 2000 kg. Stari vaščani so vedeli povedati, da je bilo njegov odmev slišati vse do Karlovca.

Iskanje orgel so farani zaupali znanemu mariborskemu orglarskemu mojstru Josipu (Josefu) Brandlu, katerega opus obsega več kot 150 izjemnih mojstrovin. Njegove orgle krasijo marsikateri kor na Štajerskem, tako v avstrijskem kot slovenskem delu. Veliko njegovih del se nahaja tudi na Hrvaškem, in to od Dubrovnika (orgle v katedrali Marijinega vnebovzetja) pa vse do Našic.

Kot je razvidno iz našega župnijskega arhiva, je Brandl za Preloko hitro našel primerno ponudbo. Ponudil je orgle, ki jih je sam izdelal leta 1927 za Dubrovnik. Kljub trudu Škofijskega arhiva v Dubrovniku nam ni uspelo ugotoviti, od kod točno so bile pripeljane na Preloko. Glede na njihovo velikost je mogoče sklepati, da so bile v zasebni uporabi ali pa v kakšnem manjšem samostanu. Preločani so ponudbo takoj sprejeli. Kot izhaja iz železniškega tovornega lista, so bile leta 1938 po železnici pripeljane do Gradca v Beli krajini, potem pa s konjsko vprego do Preloke. Zaradi vojne vihre druge svetovne vojne so bile plačane šele po vojni. Na njih je igrala vse do svoje smrti domača organistka Kristina Pavlakovič, ki je vodila tudi župnijski zbor. Potem so na žalost za tri desetletja utihnile.

Obnovljene orgle so vsekakor velika pridobitev za našo cerkev, župnijo in ljudi. Orgle s svojim zvokom in kot spremljava so nepogrešljiv del vsakega bogoslužja. Petje ob spremljavi orgel je lažje, bolj ubrano in bolj veličastno. Tako bo zdaj s kora preloške cerkve donela bolj mogočna in vesela zahvala Bogu.

Želja po prenovi orgel je bila dolgoletna, priprave nanjo pa so potekale skoraj celotno lansko leto. Prenova se je začela letos 15. januarja in 12. marca, na drugo postno nedeljo, so naše orgle spet zadonele. Prenova je bila zaupana mlademu mojstru Urošu Kovaču, ki je dokazal svoj izjemni talent in občutek za umetnino. Orgle so bile med prenovo razstavljene in prenesene v župnišče. Tam jih je bilo potrebno najprej očistiti in premazati s premazom proti škodljivcem. V nadaljevanju jih je bilo potrebno na novo prebarvati in opraviti pozlatitev. Veliko napora je predstavljala vgradnja novega elektro motorja, saj so bile orgle še vedno na ročni pogon. Na novo je bil izdelan meh. Očiščene so bile sapnica in piščali. 65 piščali je bilo potrebno kupiti, saj so bile obstoječe v slabem stanju oziroma so manjkale. Sestava orgle je potekala spet na koru, kjer je bilo potrebno natančno za vse štiri registre (burdon, flavta, gamba in principal) na novo vzpostaviti vzvode do sapnice. Po tem je mojster Uroš Kovač opravil še uglasitev.

Farani Župnije Preloka se ob priložnosti blagoslovitve prenovljenih orgel zahvaljujemo vsem dobrim ljudem, ki so priskočili na pomoč pri obnovi orgel, bodisi materialno ali s svojim delom. Hvala tudi vsem za moralno podporo.

Gregor Ivanušič (3. 6. 2017)