Velikemu uspehu Staneta Starešiniča s  Hamletom v tržaškem gledališču in na slovenskih odrih je že v naslednji sezoni (1962/63) sledil njegov prodor na mednarodno sceno.

Leta 1962 je namreč z njim navezal stike hrvaški režiser Mirko Merle, ker so se v Karlovškem gledališču pripravljali na uprizoritev Hamleta in ker je režiser Merle za naslovno vlogo želel prav Starešiniča. Rezultat dogovarjanja je bilo potem izjemno sodelovanje s tem slovenskim igralcem, ki je odlično obvladal tudi hrvaški odrski jezik.

hamlet1962-63Stane Starešinič je v vlogi Hamleta nastopal v Karlovškem gledališču redno od premiere 14. oktobra 1962 pa do zadnje predstave 12. januarja 1963. Skupaj kar 28-krat. (Na eno od teh predstav je spet prispel nabito poln avtobus gledalcev s Preloke!).

Občinstvo je tudi njegovo upodobitev Hamleta v hrvaškem jeziku in na hrvaškem odru zelo dobro sprejelo. Strokovna kritika pa mu je celo dodelila – čeprav je na hrvaškem odru nastopal kot gost – prestižno hrvaško prvomajsko nagrado.

In še ena nagrada za njegovega Hamleta (in tudi druge dotlej uspele vloge): odobreno mu je bilo podiplomsko izpopolnjevanje v Pragi, kjer je potem študiral še režijo. V Prago je odšel v sezoni 1964/65.

Ana Starešinič (26. 1. 2016)

V naslednjem prispevku pa o tem, da so se njegovemu Hamletu v SSG Trst pred 55 leti poklonili tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer je prav zdaj odprta razstava Hamlet na Slovenskem.

Mi na spletni Preloki pripravljamo ob 95. obletnici Stanetovega rojstva še posebno presenečenje: ekskluzivni pogovor z njegovo dolgoletno soigralko in prijateljico.

Poleg njegove obletnice pa bomo v letošnjem letu seveda posebno pozornost namenili še veliko bolj častitljivemu jubileju častitljive institucije, ki ima ogromno zaslug za to, da se je lahko neki fant iz neke majhne vasi na obrobju Slovenije takole uveljavil v velikem belem svetu – jubileju institucije, ki je bila Stanetovo prvo okno v svet: 150-letnici PRELOŠKE ŠOLE.