Govorimo o dramatiku, ki tudi po štirih stoletjih še vedno navdihuje gledališčnike in filmske ustvarjalce, tudi iz Bele krajine.

In govorimo o prvem poklicnem igralcu iz Bele krajine*, ki je na odru upodobil prenekateri Shakespearov lik, tudi Hamleta.

1Stane Starešinič je v vlogi danskega princa Hamleta, enega najbolj zahtevnih likov svetovne dramatike, nastopil v sezoni 1961/62 v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Tudi ta Shakespearova drama je bila uprizorjena v briljantnem prevodu Otona Župančiča**. Predstavo je režiral Jože Babič. Premiera je bila 14. 10. 1961 v Avditoriju.

Vloga Hamleta pomeni enega od vrhuncev Starešiničeve bogate umetniške kariere. Takrat, leta 1961, je bilo za njim že 10 let igralskega ustvarjanja v tržaškem gledališču, vloge mladostnih junakov in ljubimcev (tudi trikratni Romeo in Pravdač) so bile zanj že preteklost. Razvil se v zrelega, karakternega igralca, ki je liku Hamleta vtisnil svoj prefinjeni osebni pečat. Kot je po premieri še zapisal gledališki kritik Milan Lindič v Primorskem dnevniku: Starešiničev Hamlet nas nagovarja z mnogimi psihološkimi niansami in je njegova doslej najboljša igralska postavitev

Hamlet v izvedbi tržaškega gledališča v sezoni 1961/62 je doživel 17 ponovitev. Ena od njih je bila tudi v Beli krajini, v Črnomlju. Več o tem pa tukaj. O pravkar odprti razstavi o "našem" Hamletu v Cankarjevem domu v Ljubljani pa tukaj.

3456

Ana Starešinič (21. 1. 2016)

*Kot zanimivost povejmo, da je Stane Starešinič tudi prvi diplomant Akademije za igralsko umetnost v Ljubljani (ustanovljena leta 1946). Stanetova diploma iz leta 1951 nosi številko 1/1.

**Ne spreglejte, da bo pojutrišnjem (23. januarja) obletnica Župančičevega rojstva, ki je hkrati tudi praznik naše krajevne skupnosti.