Za konec vseh teh pozdravov iz Vinice se še enkrat zahvaljujemo  dr. Božidarju Flajšmanu, da je bil pripravljen deliti z nami drobce iz svoje zakladnice starih razglednic. In še posebej hvala za tiste, ki so bile očem javnosti doslej skrite in smo jih lahko objavili prvi.

vinica-6-11-1898Med temi  je tudi tale, verjetno najstarejša viniška razglednica.  6. novembra 1898 je bila že poslana, torej je bila natisnjena že pred tem datumom, še starejšega datuma pa je seveda fotografiranje motiva.

Gre za prekrasno secesijsko razglednico. Krasijo jo številni likovni dodatki in vinjete. Kot vidimo ob strani, je bil njen založnik trgovec Jurej Šterk, torej lahko sklepamo, da je nastala iz komercialnih razlogov: za njegovo poslovno korespondenco in z namenom, da Šterk propagira svojo dejavnost (sama stavba nedvomno kaže na lastnikovo ekonomsko moč!).

Seveda pa Šterk z razglednico propagira tudi svoj kraj, saj ostale tri fotografije na razglednici kažejo, v kako lepem kraju je njegova trgovina. In med kakšnimi ljudmi živi! Prav ta človeški pridih in predvsem v belo oblečene ženske dajo razglednici še dodaten čar in toplino.

naslovna-stran Razglednica je tiskana dvobarvno, saj je napis Pozdrav iz Vinice v rdeči barvi, tako kot tudi podatki o založniku in izdajatelju razglednice. 

In še ena dragocenost te razglednice: gre za t. i. popolno razglednico. Ima naslovnika, znamko, poštni žig (celo dva!), odposlana je bila iz Vinice v Bazovico na Primorsko.

Ana Starešinič (10. 12. 2014)