Še je luč na koncu predora, nadaljevanje

Po bolj žalostnih temah v naših prejšnjih obvestilih se bo prav prileglo spet malo pozitivne energije in optimizma. In kaj je lahko bolj optimistično kot sveže ideje današnje mladine?!

Skoraj ne mine dan, da ne bi med novicami s t. i. start-up scene zasledili kakšne, ki nas prepriča, kako inovativni so danes mladi in kako dobre ideje imajo. In da se za dobro idejo vedno najde tudi denar, kriza gor ali dol!

Nedavno smo poročali o ekipi mladih Gorenjcev, ki je na svetovnem spletnem portalu Kickstarter začela zbirati denar za razvoj električnega kolesa. Za zagon proizvodnje je potrebovala 100.000 dolarjev, do konca kampanje zbiranja sredstev pa je zbrala kar 701.239 dolarjev (gl. FlyKly Smart Wheel).

Ali pa projekt ekipe, ki je razvila revolucionarni obesek Chipolo in o kateri smo tudi že poročali. Za zagon proizvodnje so potrebovali najmanj 15.000 dolarjev, do konca kampanje so jih zbrali skoraj 300.000 (gl. Chipolo).

Na minulem vseslovenskem start-up vikendu (od 22. do 24. 11. 2013) je zablestela ekipa, ki je razvila idejo o prijetnem prebujanju in je že takoj po koncu tekmovanja dobila investitorje (gl. SUNiT).

Prav ta vikend (1. 12. 2013) pa se je v Sloveniji končalo znanstveno državno tekmovanje iz verižne reakcije, ko smo lahko za svojo favorizirano ekipo glasovali prek spleta. Na Preloki smo pridno klikali in prispevali svoj glas za verižno reakcijo, ki jo je sestavila 7-članska ekipa gimnazijcev iz Sežane (gl. prikaz verižne reakcije ŠC Sežana). Zakaj zanje? Zato ker so Srečkoti, kot so se poimenovali, v njej pokazali ne samo ogromno znanja, ampak tudi iznajdljivosti in spretnosti z najrazličnejših področij. In tudi zato, ker ima eden od teh Srečkotov - Tilen Čeh - preloške korenine, ki segajo k Radovičevim. 

(A. S.)