Pir pri Tišljarovih 15. 2. 1938

 

vancouver01vancouver02
 

Ti fotografiji sta nastali 15. februarja 1938, ko sta se poročila Marija Radovič (Tišljarova) in Matija Starešinič (Račekarkin). Svatje (6 moških in 6 žensk) so pred Tišljarovo, to je nevestino hišo. Tragičnost teh sicer izredno lepih slik je, da je bilo pet od šestih mladih moških na njih ob koncu 2. sv. vojne, torej čez nekaj let, že mrtvih, med njimi tudi ženin.

 

Stojijo z leve: Jože Žunič (Srednji iz Navoselov, ubit med 2. sv. vojno), Marija Starešinič (Račekarkina, ženinova nečakinja, pozneje poročena Stegne), Jože Adlešič (Juranov, ubit med vojno), Marija Radovič (Sravni/Radovičeva, pozneje poročena Basarac), Franc Radovič (Tišljarov, nevestin brat, ubit med vojno), Katica Radovič (Sravni/Radovičeva, pozneje poročena Grdun), Jože Starešinič (Prdanski).

 

Sedijo: levo od ženina sedi Marija Starešinič (Prdanska, pozneje poročena Miketič - Staneča), desno od neveste pa Jože Radovič (Tišljarov, nevestin brat, ubit v Kočevskem rogu) in Marija Radovič (Vučičeva, pozneje poročena Miketič).

 

Poročni priči stojita za ženinom in nevesto: ženinova priča je bil sorodnik in prijatelj Jože Juranov, nevestina pa sestrična Marica Radovičeva.

 

Zakoncema se je leta 1940 rodila hčerka Marica.

 

 Potem je prišla 2. sv. vojna. Avgusta leta 1942 je bil Matija skupaj z mnogimi drugimi Preločani odpeljan v koncentracijsko taborišče na Rab; umrl je 23.12.1942 v taborišču Renicci v Italiji.

Ženi Mariji je vojna vzela ne le moža, ampak tudi oba brata. Z mamo Franco in hčerko je do leta 1953 živela v svoji rojstni hiši, po domače se jim je reklo Tišljarovi. Njen oče Jože Radovič je bil mizar (tišljar), a je že leta 1926 odšel v Vancouver v Kanado. S hčerko sta odšli k njemu v Vancouver 5. januarja 1953, kmalu se jim je pridružila še mama Franca.

 

Obe fotografiji sta iz arhiva njene hčerke Mary Rossi. Skupaj z mnogimi drugimi fotografijami in filmi z obiskov na Preloki nam ju je prijazno odstopila za preloško fototeko.

 

Fotograf je seveda Ciril iz Vinice (ne spreglejte premišljene razporeditve oseb na sliki in njegovega značilnega črnega platna za ozadje; gl. tudi fotografijo pira pri Bertovih, ki jo je naredil točno 20 let pozneje).

 

Ana Starešinič

 

Viri: Mary Rossi, Vancouver; Ivan in Marija Starešinič, P 10