O Župančičevi strešici

V uredništvo spletne Preloke sta prispeli dve e-pismi z istim vprašanjem: "Zakaj ste v članku o zamolčani Župančičevi sestrici zapisali včasih Zupančič, včasih pa Župančič? Kaj je prav?"

– Prav je eno in drugo!

Naš pesnik se je rodil (l. 1878) kot Zupančič in je ostal Zupančič potem še 30 let. Priimek z začetnico Z je zapisan tudi še na Samogovorih – pesniški zbirki iz leta 1908, ki velja za njegov ustvarjalni vrh. Konec leta 1908 pa si je pesnik svoj priimek spremenil v Župančič*.

Zakaj?

Delno zato, ker ga je kot človeka z izjemnim jezikovnim posluhom in občutkom motilo, da so v nemškem jezikovnem okolju njegov priimek v izgovoru popačevali v Cupančič. Črka Ž takega pačenja seveda ni več dopuščala!

Bil pa je še en pomemben razlog:

Kot navaja pesnikova vnukinja dr. Alenka Župančič, sta njena babica in oče** pripovedovala, da si je Oton priimek spremenil v Župančič zato, ker ima priimek z Ž pomen: Župančič – sin župana***, Zupančič pa nima kakega pomena.

Njegovemu sicer zelo dobremu prijatelju Ivanu Cankarju je šel Župančičev nobel priimek precej v nos in ga je ob neki priložnosti zbodel: "Župančič, a si zdaj bolj imeniten pesnik, ko si si prilepil strešico na začetnico?" Župančič mu ni ostal dolžan: "Veš kaj, Cankar, pa si še ti privošči strešico na C, če si upaš!"

*Pozneje so Ž sprejeli tudi pesnikovi starši in brat; vir: dr. Alenka Župančič.

**Ani Župančič in Marko Župančič

***Pesnikov stari oče Franc Malič je bil vrsto let viniški župan.

Ana Starešinič (16. 11. 2015)

zupancic-1

Fotografija je nastala 23. januarja 1998 v Župančičevem hramu v Dragatušu, ob praznovanju 120. obletnice pesnikovega rojstva. Z leve: literarni zgodovinar Joža Mahnič, Rajko Štefanič ter pesnikova sinova Marko in Andrej Župančič, med njima Andrejeva žena Marie-Claude Oberti Župančič.

Pri identifikaciji oseb sta pomagala pesnikova vnukinja Dunja Kmet Kalčič in Rajko Štefanič.

Fotografija je iz arhiva družine Starešinič, Vinica 66.