Pavel Borštnik je bil pesniku Otonu Župančiču "tetec"

oton-zupancicV poročnih knjigah župnije Vinica je preloški učitelj Pavel Borštnik najprej zapisan pri poroki pesnikovih staršev Ane Malič in Franca Zupančiča. Poročila sta se 14. februarja 1876 in Pavel Borštnik je bil njuna poročna priča*.

Potem pa je v viniških poročnih knjigah zabeleženo, da se je preloški učitelj Pavel Borštnik poročil s sestro pesnikove matere Ane - Barbaro Malič. Barbara Malič, poročena Borštnik, je bila torej pesnikova teta in Pavel Borštnik tetin mož - tetec**.

Zakoncema Borštnik sta se na Preloki rodili dve hčerki, potem pa v Hinjah v Suhi krajini še šest otrok (pesnikovih bratrancev in sestričen). Njun sin Božo Borštnik, denimo, je pozneje deloval v diplomatskih predstavništvih Rusije in ZDA in je bil eden najuglednejših in najnaprednejših slovenskih časnikarjev svojega časa. Kot je rad poudarjal, mu je to privrženost napredku vcepil njegov vsestransko napredni oče, ki je vedno hodil korak pred drugimi.

Da, to je bil Pavel Borštnik, prvi preloški učitelj.

Ana Starešinič (22. 2. 2015)

Navedek v knjigi Janeza Muhiča, Oton Župančič, Založba Mladika, Lj. 2007, da je bil poročna priča Ane Malič in Franca Zupančiča viniški učitelj Pavel Borštnik, je napačen!

** Izraz tetec (za tetinega moža) je bil nekoč razširjen ne samo pri nas na Preloki, ampak po vsej Beli krajini in tudi nekaterih drugih območjih. Danes se v glavnem ne uporablja več in se tudi tetinemu možu reče enostavno - stric.