poroka-marice-in-ivanaTole lepo fotografijo objavljamo kot nagrado, ki smo jo obljubili v povezavi s fotografijo preloških šolarjev v šol. letu 1951/52. Ali imata tidve fotografiji kaj skupnega? Da, na obeh sta Marica Pavlakovič - Jakovinska in Ivan Simčič - Cestarov. Le da ima Marica zdaj poročni šopek in na glavi venec, Ivan pa poročno kitico. 

Slika je nastala na svečnico, 2. februarja 1963, takoj po njuni civilni poroki na matičnem uradu v Vinici. Kot vidimo, sta njuni poročni priči Ivanova teta Angela in njen mož Jože Grdun iz Dejanov. 

Vidimo tudi, da se v Vinico niso pripeljali s konji, kot je bilo takrat še v navadi, ampak z avtom. In to ne katerimkoli avtom, ampak z opel rekordom. Z njim jih je pripeljal njegov lastnik Janko Mrzljak - Skrajni. In Janko je s svojim fotoaparatom tudi ovekovečil tale lepi prizor na viniškem placu. Ko je tam še stala trafika in so tam rasle tri lipe (zdaj je tam samo še ena, tista na levi). 

Povejmo še to, da je bil matičar, ki je tisti dan poročil Iveta i Marico, njun sorodnik Franc Pavlakovič iz Dejanov. Cerkvena poroka je bila takoj potem v domači cerkvi sv. Trojice na Preloki, poročil ju je župnik Leopold Čampa.

In dodajmo, da so bili ne samo na civilni poroki, ampak tudi na cerkveni navzoči samo ti štirje ljudje, ki jih vidimo na sliki. Zakaj? Zato, ker je bil ves ta pir v znamenju snega, ki ga je na debelo nametalo tiste dni. Toliko, da so se svatje le s težavo prebili na pir v Jakovine in potem na Preloko. Mnogim pa na pir sploh ni uspelo priti, na primer Maričini vojačici* Barbari Grdun - Štalarski iz Novega mesta. Ivanov vojač* Zvonko Novak - Županov pa se je iz Ljubljane prebil  do Preloke šele enkrat na polovici pira.

Je pa treba tudi reči, da so tako matičar kot župnik in svatje svojo nalogo dobro opravili, kajti Cestarova Marica i Ive sta lani na svečnico praznovala že svojo zlato poroko.

Fotografija je iz zbirke družine Simčič, Preloka 12.  

A. S. (8. 11. 2014)

*plac: trg

*vojačica: družica

*vojač: drug