Prokšljeva malinica na Pribanjcih

Za preloško fototeko, in sicer za našo zbirko Malinice ob Kolpi, smo pridobili dragoceno fotografijo iz leta 1942.  Poslal nam jo je slikar Dražen Turković, ki živi in dela v Pulju, rodil pa se je pri Prokšljevih na Pribanjcih.

Ta fotografija je spomin na čase, ko so bili ljudje v naših krajih življenjsko odvisni od mlinov in žag ob Kolpi.  Malinico je imela vsaka vas, vsaj eno, če ne več. Npr. samo na dobrem kilometru rečne struge med Učakovci in Vinico so bile kar štiri. Učakovci (vas s 35 hišami) so imeli celo dve malinici. Naslednja je bila na drugi strani Kolpe na Pribanjcih in četrta spet na tej strani - v Vinici pod gradom. Tri od teh štirih so imele tudi žago: Benetičeva v Vinici, Prokšljeva na Pribanjcih in Prokšljeva v Učakovcih;  žage ni imela ob sebi le malinica v Učakovcih, katere zadnji lastnik je bil Ivan Papa.

Prokšljevi na Pribanjcih so imeli torej mlin in žago. Fotografijo iz leta 1942 je najbrž posnel gospodar Miko, ki je bil zadnji mlinar v tej malinici. Kmalu po 2. sv. vojni je najprej za vedno utihnila malinica, pozneje pa še žaga. Še najbolj trdoživo se upira propadanju seveda slap.

In še nekaj drobcev iz rodovniških povezav: gospodar Miko Prokšelj na Pribanjcih je bil t. i. "mali" bratranec od gospodarja v Učakovcih, ki je imel prav tako mlin in žago in je bil prav tako - Miko Prokšelj. Ker pa je bil Miko s Pribanjcev brat od mame slikarja Dražena Turkovića, to pomeni, da segajo k Prokšljevim v Učakovce tudi korenine gospoda Turkovića. In nenazadnje to pomeni, da je prek Prokšljevih v Učakovcih slikar sorodstveno povezan tudi z urednico spletne Preloke.

Sploh pa so rodbinske povezave čez Kolpo lastne vsem, ki smo rojeni v teh krajih, kajne? Da, Kolpa je resnično "reka, ki zbližuje". (A. S.)

 Obe fotografiji (iz leta 1942 in 2012) sta iz arhiva Dražena Turkovića.

proksljeva-zaga-01proksljeva-zaga-02