Zgodba neke preloške hiše

Ko smo postavili nagradno vprašanje, kateremu Preločanu je za 100 let voščila britanska kraljica, smo seveda razpisali tudi nagrado za prvega, ki bo pravilno odgovoril.

Ker je pravilni odgovor, da je to Jože Radovič - Tišljarov, prva poslala Alojzija Starešinič , ki s svojo družino danes živi v Tišljarovi hiši, smo se odločili za nekoliko drugačno nagrado: Lojzki poklanjamo - zgodovino Tišljarove hiše.

1925 - 1953

Tako imenovano Tišljarovo hišo na Preloki št. 20 (nova št. 32) je dal zgraditi mizarski mojster (tišljar) Jože Radovič. Hišo so okrog leta 1925 gradili t. i. "Primorci". Tako so Preločani rekli mojstrom za klesanje kamna in kamnitih blokov, ki so k nam prihajali gradit s primorske strani Gorskega Kotarja, torej od tam, kjer je kamna še več kot na Preloki. V tistem času so na Preloki in v okolici v tej "maniri" zgradili kar nekaj hiš (več o tem ob kaki drugi priložnosti). Kamnita struktura zidov te hiše (gl. prvo sliko spodaj) je lepo vidna, ker hiša nikoli ni bila ometana.

Domače hišno ime "Tišljarovi" je hiša dobila po poklicu gospodarja. V pritličju je bila velika mizarska delavnica (vhod vanjo je bil s ceste), le v delu pritličja proti Županovim je bila kuhinja. Drugi bivalni prostori so bili v nadstropju.

Že leta 1926 pa je gospodar Jože odšel v Kanado, da bi čimprej odplačal vse dolgove in bi petčlanska družina Radovič potem lažje živela.

A jim je vse načrte prekrižala 2. sv. vojna, ki jim je vzela tri družinske člane. Po njej Tišljarovi niso več videli prihodnosti zase na Preloki. Hišo in grunt so prodali sorodnikom Prdanskim, od julija 1953 živi ves rod Jožeta Radoviča v Vancouvru v Kanadi.

1953 - 1958

Isto leto, torej 1953, se je v Tišljarovo hišo vselil Franc Starešinič - Prdanski z ženo Rozalijo in hčerko Majdo, potem se je rodil še sin Franc. Konec leta 1958 pa je tudi ta družina odšla v Kanado, prav tako v Vancouver.

1958 - 1979

Potem je hiša samevala in propadala. Spodaj na prvi fotografiji jo vidimo takšno, kakršna je bila leta 1978, dvajset let potem, ko jo je zapustila družina Franca Starešiniča. Ampak kup peska pred hišo priča o tem, da ne bo več dolgo samevala. Priča o tem, da si bo na temelju te hiše zgradila dom nova mlada preloška družina.

Ana Starešinič (15. 12. 2013)

tisljarova-hisa-1tisljarova-hisa-2