Uredništvo preloke.si razpisuje naslednje nagradno vprašanje:

Kateremu od Preločanov je za njegov stoti rojstni dan čestitala sama britanska kraljica Elizabeta II.?

Odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Prvega, ki bo na vprašanje pravilno odgovoril, čaka nagrada. To pa je, da bomo na preloški spletni strani predstavili eno od črno-belih fotografij iz njegove zbirke.

Dokler pa čakamo na pravilen odgovor, si preberite edinstveno življenjsko zgodbo 106 let starega Belokranjca Nika Dragoša. Rojen je bil 27. avgusta 1907 v Gribljah in je najstarejši Slovenec: zdaj je star 106 let in 3 mesece.

Njegova zgodba je v besedi in sliki predstavljena na spletnem portalu Radiotelevizije Slovenija v rubriki Razglednice preteklosti. Njen avtor je eden od velikih poznavalcev starih razglednic in drugega arhivskega gradiva Andrej Mrak. Pri slikovni opremi zgodbe si je pomagal tudi z bogato zbirko arhivskega gradiva za Belo krajino, ki jo je zbral in še zbira Metličan dr. Božidar Flajšman. Naj se pohvalimo, da je Andrej Mrak tudi tesen sodelavec urednice spletne Preloke.

Povejmo še, da je Andrej Mrak pred kratkim v eni od svojih črtic (Skrivnostna roža Simona Gregorčiča) omenjal tudi Podzemelj v Beli krajini. Podzemelj je bil namreč zadnje službeno mesto učiteljice Dragojile Milekove - Gregorčičeve skrivnostne planinske rože.

A. S. (4. 12. 2013)

P. S. 12. 12. 2013: Pravilno rešitev smo prejeli šele v 13. poskusu. Poslala jo je Alojzija Starešinič, gl. TUKAJ.