TV Vaš kanal 21. 11. 2017: o naši razstavi še v rubriki o kulturi - LINK

Vaš (naš!) kanal je o razstavi "Plečnik v Beli krajini" poročal že dan po otvoritvi (TUKAJ). 21. novembra pa smo si v rubriki Iz sveta kulture lahko ogledali še en daljši prispevek. Novinarka Verica Marušič ga je pripravlja iz obsežnega gradiva, ki sta ga s snemalcem Vinkom Papežem posnela pred slovesnim odprtjem razstave, med njim in po njem.

Marušičeva v prispevku skupaj s sogovorniki podrobno predstavi Plečnikove realizirane in nerealizirane načrte pri nas. Opozori pa tudi na Plečnikovo vpetost v Belo krajino skozi stike z nekaterimi znanimi Belokranjci, predvsem na tesno povezanost z Belokranjcem dr. Jurom Adlešičem, ko je bil ta ljubljanski župan.

To obdobje Adlešičevega županovanja dr. Damjan Prelovšek v svoji izjavi označi za heroični čas slovenske arhitekture, ko se je gradilo to, čemur danes rečemo Plečnikova Ljubljana.

Prispevek zaključi skladba Zeleni Jurij skladatelja Matije Tomca, še enega Plečnikovega sodobnika in dobrega znanca iz Bele krajine. Z njo je belokranjsko zvočno kuliso celotni slovesnosti dodal mladi pisanist Blaž Pavlakovič.

Ta prispevek si zdaj lahko ogledate TUKAJ.

1121

A. S. (21. 11. 2017)