Nekateri še danes mislijo, da je stavba na sliki samo prostor, kjer je nekoč mladež pridobivala znanje, kjer se je le poučevalo in učilo. Nekateri torej menijo, da je naša šola bila le (m)učilnica za nas di(v)jake, le učilna zidana.

A v svojih 150 letih je bila preloška šola veliko več kot samo to. Bila je tudi dom. V njej so domovala naša društva, npr. folklorna skupina, tamburaši, gledališka skupina. Bila je tudi naše gledališče, bila je tudi naša kinodvorana, – tu smo gledali svoje prve filme, pa prve televizijske oddaje. Bila je tudi predavalnica, v šolo smo hodili poslušat predavanja. Bila je tudi delavnica, tu so bili razni tečaji. Bila je tudi volišče, kjer s(m)o državljani izražali svoja prepričanja in po teh prepričanjih izb(i)rali svoje predstavnike.

Naša šola je bila pomembna za duhovni in kulturni razvoj in napredek ne samo Preloke, ampak celotnega šolskega okoliša in regije.

Šola pa je v poldrugem stoletju postala tudi veduta, kulisa za fotografije, ki so belokranjsko nošo in plese ponesle v svet in v zavest Slovencev tu in po svetu. Šola je postala belokranjski simbol, upodobljen na prvih filmih, in od tod je na nosilcih slike in zvoka šlo glasbeno izročilo v svet.

Naše poldrugo stoletje staro šolsko poslopje je simbol vsega naštetega. Simbol prosvetljevanja, po zaslugi katerega smo ohranili svoj jezik, kulturo, istovetnost in identiteto. In šola je s to identiteto kot simbol odšla v svet.

In ta šola ima sedaj možnost, da postane simbol, spomenik, obeležje časov, ki so za nami. Časov, ko še ni bilo interneta, pa se je vseeno veliko dogajalo. Časa, ko svet k nam ni prihajal po žicah in valovih, temveč skozi tisk in prek samih akterjev kulture, naših ljudi.

sola-1938Ta petek, 20. januarja 2017, je bil za svet pomemben dan. Tam čez lužo je bila inavguracija, v Evropi se je zaključil forum v Davosu in pri nas ... pri nas je bilo izdano gradbeno dovoljenje za obnovo šole. Po desetletju prizadevanj, desetletju naše spletne strani in milijonu obiska na njej.

Ko bo šola dočakala obnovo in karkoli že bo njena vsebina in kdorkoli ji bo že vdihnil novo življenje, prav nihče ne bo mogel mimo dejstva, kaj vse je naša šola v 150 letih bila in kaj vse je predstavljala. In kaj bo predstavljala naslednjih 150 let, simbolno in tudi sicer.

A. S., 20. januarja 2017