Naša šola je preživela cesarje, kralje, maršale ... in še koga
Nagradno vprašanje: Koga še?

V letošnjem novembru velja na Preloki.si opozoriti na kar tri okrogle obletnice. Prvo smo že proslavili: 150-letnico naše šole (pouk v njej se je začel 2. novembra 1866). Drugi dve sta obletnici dveh s Preloko tesno povezanih oseb: 100. obletnica smrti cesarja Franca Jožefa (umrl je 21. novembra 1916) in 95. obletnica rojstva Staneta Starešiniča (rodil se je 3. novembra 1921).

Najbolj častitljiv je seveda jubilej naše šole.
Preživela je dva cesarja, štiri kralje in enega maršala ... pa dve svetovni vojni, dve monarhiji in več republik ... Vedno skupaj s svojimi Preločani, vedno v najžlahtnejši službi svojemu šolskemu okolišu. Vse do leta 1979. Od takrat pa se vrstijo poskusi njene revitalizacije in se kot jara kača vlečejo še v jubilejno leto 2016. Ampak – nekoč se bo izšlo! Pa morda bo takrat tudi že kaj več za preštet in naštet!

1906-in-2016

Tole sliko - bolje mešup - pa vam podarjamo v spodbudo in preudarek. Na ozadje, ki ga je prav zdaj (novembra 2016) na veke vekov ovekovečil Ivan Starešinič, je uredništvo po DJ-evsko zmiksalo fotografijo, posneto prav tam točno, precizno in natančno 110 let prej. Takrat, leta 1906, je fotograf J. Zupan v svoj objektiv ujel ne le veduto, ampak tudi dogajanje. Kar pa ne pomeni, da ga Ivan ni! Mešup torej ponazarja prav dogajanje. Primerjanje teh dveh dogajanj in štetje akterjev vam lahko pomagata pri odgovoru. (Vsaka podobnost z jaslicami je v tem prazničnem času lahko zgolj in povsem le naključje, če že ne kar slučaj!)

A. S. (26. 11. 2016)