Tunel skozi Gorjance – računi ob letu osorej

Pred natanko letom dni je v javnosti – seveda tudi na spletni Preloki – močno odmeval temeljni kamen za cestni predor pod Gorjanci. Odmeval je po spletu, bolj malo pod Gorjanci in še manj v politiki!

Naj spomnimo: na dan žena pred natanko letom dni je bil pri Kaburovi jami  položen temeljni kamen za 2300 metrov dolg tunel, ki bo Belo krajino povezal s Slovenijo. Belokranjci smo sami zasadili prve lopate. Zrasle niso niti zasajene lopate niti projekti v "Ljubljani". Zrastel pa ni niti tunel, in to navkljub geslu, ovekovečenem na razglednicah: "Naj živi tunel!" Živi sicer še, a raste očitno ne: leto dni po tej (delovni) akciji gradbišče še vedno sameva. Predor in z njim 3. razvojna os se nam odmikata v vse bolj prihajajočo prihodnost.

V polpretekli preteklosti, pred dobrimi 100 leti, za časa rajnke Avstro-Ogrske, pa so 50 km železniške proge od Novega mesta do Metlike zgradili v samo 769 dneh. Na trasi je bilo treba zgraditi tudi 2712,9 m predorov in 225 m dolg viadukt pri Otovcu. Na dan so torej položili 65 m tirov, izvrtali 3,53 m tunela in zložili 30 cm kamenja v viadukt! In to v časih brez laserske tehnologije, računalnikov, interneta in še česa.

Torej bi rajnki imperij v letu dni spravil skupaj skoraj 24 km proge in 107 m viadukta. Dokončanega pa bi bilo tudi danes nepojmljivih 1291 m predora – torej 56 % oz. več kot dobra polovica našega tunela. Teh 1291 metrov se seveda šteje iz Kaburove jame, ki pa je že kakšen meter noter. Matematiko gradnje z novomeške strani pa si izračunajte sami – za domačo nalogo, kot bi rekli v 150 let stari preloški šoli. Opozarjamo pa vas, da pri preverjanju točnosti izračunov ne pozabite prestopnega leta in tudi tega, da dan žena ni dela prost dan!

Ni pa res, da se v tem preteklem letu ni nič premaknilo.

Ograja, žica na Gorjancih, o kateri smo pisali, se je premaknila. Premaknila se je s simbolične na stvarno raven. In premaknila se je z Gorjancev dol na Kolpo. To, koliko je bil premik ograje z Gorjancev na Kolpo hitrejši od tunela, pa je za domačo nalogo. In ne plonkajte! Lahko pa uporabite pametni telefon ali tablico, lahko tudi tisto iz preloške šole.

In še: na temeljnem kamnu za tunel piše: 2015–2099. Ali je ta napoved prav izračunana, prav tako preračunajte sami.

(6. 3. 2016)

P. S.: Letos na dan žena pa smo Belokranjci znova vabljeni v Metliko – na prireditev ob prvi obletnici "začetka". Z nje bomo slovensko vlado znova pozvali, naj Beli krajini ne obrača hrbta. V spomin na zgodovinski dogodek pred letom dni je Mestna skupnost Metlika tudi izdala spominske razglednice. Besedilo za eno od njih je prispeval naš Slavoj Žužek.

temeljni-kamen-za-tunel