90 let Mihaela Čoholiča

Prav je, da omenimo še enega našega nekdanjega farana, ki je pred kratkim tudi dopolnil 90 let, danes pa živi na Švedskem.

To je Mihael Čoholič, ki se je leta 1956 priženil na Preloko iz Prilišća. Družino si je ustvaril z Angelo Starešinič (po domače Iz kovašnice) in rodila sta se jima Minka in Lojze.

mihael-coholicNa fotografiji, nastali okoli leta 1960, ga vidimo s hčerko Minko in motorjem znamke NSU Pretis, s katerim se je vozil vsak dan s Preloke v službo v Dugo Reso na Hrvaškem. Tam je delal v tekstilni tovarni "Ivo Lola Ribar".  V ozadju fotografije vidimo Kovačev pod, fotograf pa je bil zelo verjetno Stanislav Krotec - Kovačev.

V želji po lažjem in boljšem življenju je jeseni leta 1962 odšel na Švedsko, maja leta 1964 pa je tja odšla vsa družina. Čoholičevi živijo na Švedskem še danes. No, ne vsi. Žena in mama Angela, ki bi prav v teh dneh (17. januarja) tudi dopolnila 90 let, že od leta 2009 počiva pri sv. Trojici na Preloki, saj so ji njeni najožji svojci izpolnili njeno poslednjo željo, da bi bila pokopana v domači zemlji.

Dragi Mihael, za vaš okrogli jubilej prejmite iskrene čestitke s Preloke od Preločanov! Čestitkam in pozdravom se pridružujejo tudi Prilišćani.

(8. 1. 2015)