100 let Ane Žunič - Krajačeve

ana-zunicPreden nadaljujemo z dogodki novega leta, pa se ozrimo še po častitljivih jubilejih, ki so jih nedavno praznovali naši farani.

Na prvem mestu omenimo, da se naša fara po dolgem času spet lahko pohvali, da imamo stoletnika. Sto let je dočakala naša faranka Ana Žunič iz Žuničev.

sokcev-dvorKot smo na Preloki.si že omenili, se je Ana rodila 23. decembra 1914 v družini Vipavec. Po domače se jim je reklo Šokčevi – po Aninem starem očetu Andreju Vipavcu, ki se je k hiši priženil s Krasinca. Sliko njene mame, prav tako Ane, smo že objavili, zdaj pa objavljamo še sliko njene rojstne hiše.

Leta 1932 se je Ana poročila k sosedom Krajačevim (mož Peter Žunič). Prazno rojstno hišo je v devetdeseti letih prejšnjega stoletja prodala državi. Zdaj je Šokčev dvor eden od etnoloških kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa.

Teta Ane Krajačeva pa zdaj živi v domu starejših občanov na Pribanjcih. Je še vedno bistra in razmeroma zdrava, zato ji ob njeni častitljivi obletnici vzklikamo – še na mnoga leta!

Ob tem vas še enkrat spomnimo na Preločana Jožeta Radoviča, ki je prav tako dočakal sto let in mu je za njegov stoti jubilej čestitala sama britanska kraljica.

A. S. (3. 1. 2015)