Nič novega pod soncem, so mi še pred časom govorili stari ljudje. In res, prej so ljudje govorili o oblakih, zdaj govorijo o oblakih.

Nekdaj so oblaki nosili vodo, brez katere se ne da živet, danes pa so v oblakih podatki, brez katerih se očitno tudi ne da živet.

In kaj je tu novega?

1aNekdaj je vladal presvitli cesar, pa smo ga poslušali in ubogali, pa je nato prišel kralj, pa potem razni sekret-arji ... No, zdaj pa je na vrsti umetna inteligenca! Umetna, kot so umetne razne pijače, pa jedače, pa plastika fantastika ... No, pa naj nam še vlada nekaj umetnega, ako se že naravnega ne najde!

2A jaz pravim: zakaj pa škatla-mašina ne bi mogla mislit? Le zakaj ne? Ako ptice letijo, zakaj ne bi smele škatle-mašine oz. avioni, ako ribe plavajo, zakaj ne bi smele tudi škatle-mašine oz. podmornice? Zakaj je torej treba bit živ, da je nekaj lahko inteligentno oz. da lahko misli?

Nič novega pod soncem torej! Vendar se bojim, ne toliko da so škatle-mašine postale inteligentne, ampak da s(m)o se ljudje pobebavili!

Preloški kume (16. 1. 2024)

P. S. našega kumeta: Nekdaj, ko je kmet še nekaj veljal, so molili za zdravo kmečko pamet. Bi šlo tudi danes? In kaj, ako ta vaša UI tega ne priporoča?

P. S. uredništva: Hvala kumetu za ta pronicljivi komentar na temo UI. Priloženi sliki sta nam poslala Marica Jaušovec in Chat GPT.