Božič je mimo, silvester tudi in za nami je še eno leto. Leto, ko so nas presenečale naravne ujme, razne človeške peripetije in – umetna inteligenca.

Na našo nedavno pobudo, da še vi uporabite UI, smo prejeli kar nekaj umetnij. Umetna inteligenca in umetnost imata veliko skupnega: kar 5 prvih črk. Obe dajeta svoji domišljiji prosto pot in tu so zdaj ti "strojetvori":

1Milan V. nam je poslal primerek, kako si UI predstavlja praznično Preloko – ne Preloke, kakšna je, ampak kakšna bi morala biti, brez globalnega segrevanja in – s katedralo! In za praznično vzdušje nam je UI poleg snega natrosila še smrekice!

2UI je po navodilu Sama B. prav tako ustvarila praznično čarobnost, z dodatkom zvezde – zvezde repatice. UI je morda s tem nagradila virtualno Preloko. Ta je že skoraj 20 let “v oblaku”, kjer so ne le podatki, ampak tudi informacije, brez katerih se UI ne bi mogla nič naučiti, ali pač.

3Gregor I. je s pomočjo UI takole obdelal prizor, ki ga uzre vsak, ki v teh dneh stopi v preloško cerkev. Prizor, ki je lep v svoji preprostosti, brez vsakega blišča in raznoraznega novodobnega kiča ...

4Zaključujemo pa s fotografijo, ki se pravzaprav navezuje na tisto prvo – futuristično sliko Preloke s katedralo. Kot navaja Jože R., je umetna inteligenca na Preloki opazila "božičkovega kardinala" – ptico v Božičkovem okrasju, in kdo pravi, da ptičja evolucija ne bo šla po sledeh umetnosti umetne intelligence.

Da, da, UI prihaja po naše službe, našo umetnost, naše duše ..., morda tudi po naše kure!

A. S. (8. 1. 2024)

P. S.: Uredništvo vam zagotavlja, da bodo prispevki na spletni Preloki tudi v prihodnje izključno plod človeške pameti.