08 05Mali zvon svete Trojice na Preloki se je v četrtek, 3. avgusta 2023, spet oglasil in naznanil nadvse žalostno novico: na svojem domu na Preloki je umrla Marija Pavlakovič, po domače Marica Bertova.

Rodila se je 5. novembra 1944 na Glavici, v fari Bosiljevo, njen dekliški priimek je bil Franković. Preloška snaha je postala leta 1963, ko se je poročila s Preločanom Jožetom Pavlakovičem – Bertovim. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, Marjan in Jože.

Njeno življenje je bilo prispodoba marljivosti, delavnosti, skrbnosti in potrpežljivosti. Da bi njihova hiša lahko šla v korak s časom, je mož Jože od leta 1969 vrsto let hodil na delo v Nemčijo, na njena ramena pa je padla večina bremen dela na gruntu, ob tem pa še skrb za majhna otroka. V tistem času smo jo pogosto videvali tudi s kosilnico ali pri delu z motorno žago. Ko pa se je leta 1973 v Vinici odprla Novoteksova tovarna, je bila Marija med prvimi tam zaposlenimi. Nič ji ni bilo pretežko, nikoli je nisi slišal, da bi se kaj pritoževala ali da bi jamrala.

Hud udarec zanjo pa je bila zgodnja, veliko prezgodnja smrt moža Jožeta leta 1991.

A življenje je teklo dalje, razveseljevali so jo vnuki, ki so prihajali, nato pravnuki ... Kot odlična pevka se je rada udeleževala vseh družabnih dogodkov na Preloki (gl. npr. tukaj), rada je pela tudi v cerkvi. In seveda z ljubeznijo obdelovala svoje njive, negovala svojo živino, vinograd.

Marije Pavlakovič se bomo spominjali kot dobre ženske, do vseh prijazne vaščanke, ki je bila vedno v lepih odnosih z vsemi ... in jo bomo pogrešali!

Naj počiva v miru!

Podrobnosti o pogrebu: pogreb bo v sredo, 9. avgusta 2023, ob 17. uri pri sv. Trojici na Preloki. Žara bo na dan pogreba od 10. ure v naši kapeli. Svojci sveče in cvetje hvaležno odklanjajo v korist naše župnijske cerkve.