Živemu človeku se pripeti vse mogoče, pravi pregovor, (živemu) spletnemu portalu pa prav tako, dodajamo mi.

Potem ko smo na spletni Preloki skoraj mesec dni čakali na pravilni odgovor o skrivnostni Beli krajini (čeprav je bil ta odgovor ves čas tako rekoč na dlani), smo potem v treh urah prejeli kar tri pravilne odgovore. Presenetljivo, kar tri v treh urah!

Prvi ga je poslal, to že veste, Jadran Čeh iz Sežane. Kot zmagovalec je tudi že prejel nagrado, a jo je, to tudi že veste, velikodušno poklonil Belokranjskemu muzeju oziroma Belokranjcem.

05 31Ampak zgodilo se je še eno presenečenje. S Primorskega, kjer so spremljali dogajanje okrog nagradnega natečaja, sta prišli v uredništvo spletne Preloke še dve darili. Pomorski muzej v Piranu ju poklanja “drugo- in tretjeuvrščenemu v natečaju za uspešno razvozlano zagonetko skrivnostna Bela krajina".

Gre za dva izvoda zajetne knjige avtorice Duške Žitko IZTRGANO POZABI, s podnaslovom POMORSKA IN UMETNIŠKA ZBIRKA SPLOŠNE PLOVBE, ki jo je Pomorski muzej izdal decembra lani (gl. namig št. 8).

Knjiga je neke vrste katalog slovenske umetnosti, naše kulturne dediščine, ki se je – kot potujoča razstava – vozila na naših ladjah po svetu, tudi na Beli krajini. Je dokaz, da je bila Splošna plovba ne le eden od najboljših jugoslovanskih ladjarjev, ampak je imela tudi izredno tenkočuten, občudujoč odnos do umetnosti in nasploh kulture.

V naslovu IZTRGANO POZABI pa je simbolno zajet tudi osnovni namen našega nagradnega vprašanja: ne le da se ohrani vedenje o naši ladji, ampak da nas to vedenje spodbuja k novim, še večjim, drugačnim, sodobnim dosežkom, tudi vzporedno z umetnostjo in na njenih krilih ...

A. S. (31. 5. 2023)

P. S.:

V branje in poslušanje priporočamo prispevek Hommage slovenskemu pomorstvu, našim ladjam in pomorščakom.

Sledita pa seveda še predstavitvi obeh prejemnikov teh knjig, drugo- in tretjeuvrščenega.