Prvi, ki je v skrivnostni Beli krajini prepoznal ladjo in poslal pravilni odgovor, je bil Jadran Čeh. Jadran ni ne Preločan ne Belokranjec, ampak je, kot že ime pove, od nekod iz bližine morja – iz Sežane. S Preloko je povezan sorodstveno, in sicer z Radovičevimi. Skupaj z ženo Anko sta tudi aktivna člana naše spletne skupnosti, predvsem kot odlična fotografa (gl. npr. njuno lansko fotopripoved). Naj pa tudi spomnimo, da je Jadran že zmagal ne enem od naših prejšnjih natečajev (gl. tukaj).

1Kot je povedal Jadran, je pomislil na ladjo Bela krajina že kakih 10 dni prej, preden je poslal svoj odgovor. A je dal prednost Belokranjcem. Potem pa mu je bilo tega čakanja že dovolj. O ladji Bela krajina mu je pripovedoval njegov znanec iz Sežane, ki je bil pomorščak, pa tudi sicer so mu bili morje in predvsem ladje že od nekdaj blizu. Že od nekdaj ga namreč navdušujejo in navdihujejo dosežki, ki jih je ustvaril človek, tudi kot fotografa (npr. tukaj).

Torej bi lahko rekli, da je knjiga o slovenskih ladjah TRIGLAV PO SVETOVNIH MORJIH s posvetilom njenega avtorja Jožeta Utenkarja prišla v prave roke:

2a Ampak Jadran se je odločil drugače. Svoje darilo poklanja Belokranjskemu muzeju, - da si knjigo lahko ogleda in prebere vsak!

3a In tako je ta knjiga že »priplula« v Metliko, v Belokranjski muzej. Da bomo Belokranjci lahko izvedeli o »Beli krajini« še veliko več.

A. S. (27. 5. 2023)