05 25Nagrada za prvega, ki je v skrivnostni Beli krajini prepoznal “našo” ladjo, bo tale knjiga TRIGLAV PO SVETOVNIH MORJIH, ki je izšla aprila letos (gl. namig št. 8). Njen avtor je Jože Utenkar, nekoč kapitan dolge plovbe in pozneje tehnični direktor Splošne plovbe Piran, ki do potankosti pozna vse ladje, ki so kdaj plule v floti Splošne plovbe.

Bogato slikovno opremljena knjiga predstavlja celotno zgodovino slovenskega pomorstva in predvsem našega ladjarja  – Splošno plovbo, ki se je razvila v močno in uspešno pomorsko podjetje.

Knjiga je spomin na zlate čase naše trgovske mornarice, ko je bilo v Splošni plovbi zaposlenih tudi več kot 1.700 ljudi, od tega več kot 1.400 pomorščakov, in ko je bilo v njeni floti skozi čas kar 86 čezoceanskih ladij in še številne v najemu ali zakupu. Ena od njenih ladij je bila seveda Bela krajina.

Knjiga Jožeta Utenkarja pa je hkrati opomin, kako ogromen korak nazaj smo naredili v pomorstvu v primerjavi s tem, kar smo v preteklosti že imeli. Danes je na Splošni plovbi zaposlenih le še okoli 10 ljudi in sredi aprila letos smo prodali še zadnjo ladjo s slovenskim imenom.

***

Gospod Utenkar je uredništvu www.preloka.si pomagal pri pripravi tega nagradnega natečaja s svojim arhivskim gradivom o ladji Bela krajina. Ves čas je tudi spremljal razvozlavanje te zagonetke (in se ob vaših “stranpoteh” tudi malo zabaval).

Knjigo je seveda avtorsko podpisal in napisal posvetilo za zmagovalca. O tem, kdo je to, pa v naslednjem obvestilu.

A. S. (24. 5. 2023)