Naš enigmatični objekt še vedno buri vašo domišljijo in vzbuja radovednost.

Med novimi kandidati za rešitev uganke so zdaj še: nekdanji rudnik v Kanižarici (A. F. je v namigu št. 4 prepoznal rudarsko dejavnost), nekdanji Hotel Lahinja v Črnomlju (I. M.), Hotel Smuk v Semiču (A. Č.), OŠ Mirana Jarca v Črnomlju (I. M.), nekje iz pozabe pa je izkopana celo nekdanja Tovarna učil v Črnomlju (M. V.).

S. B. pa nam namesto odgovora zastavi kar vprašanje: “Ali je od tega objekta sploh še kaj ostalo do danes?”

– Ostalo je bolj malo, kakor navadno po vsaki “smrti” ostane bolj malo, vsaj malo materialnega. Seveda če odmislimo obstajanje v nekem drugem življenju, v “recikliranem” življenju.

Edini materialni pričevalci, da je ta objekt res obstajal, so fotografije (nekaj smo jih priložili tudi na Preloko.si), pa video gradivo, pa različne listine in dokumenti o njem, tudi pričevanja v kar nekaj knjigah. In dve maketi.

05 04Dragocena materialna sled za njim so ohranjeni dekorativni elementi, ki pričajo o izrednem pomenu tega objekta in so bili svojevrstna promocija lokalne in nacionalne umetnosti. Med drugim tudi tale belokranjska narodna noša v eni od vitrin objekta ...

Morda najbolj dragocena pa je njegova nematerialna dediščina: spomini in zavest, da smo imeli ta objekt in da smo nanj lahko tudi – ponosni.

A. S. (4. 5. 2023)