Po namigu, da iščite skrivnostni objekt med pomembnimi gospodarskimi objekti, zgrajenimi pod taktirko Belokranjca, ste se osredotočili na belokranjska podjetja.

Nekaj vas je navedlo samo ime podjetja, ki je vaš kandidat za rešitev uganke, npr.: Belsad (A. P.), Komet (M. S.), nekaj vas je prijavilo nekoliko neresne kandidate, npr. da je tista vitrina promocijski eksponat neke izdelovalnice vitrin v Beli krajini.

Prejeli smo tudi nekaj mnenj z utemeljitvijo:
B. M.: "To je metliška Beti, ki se s kakovostjo izdelkov uvršča v svetovno špico. Njeni slavni izdelki so se oglaševali celo kot ”moja druga koža”. To podjetje je tudi vedno močno podpiralo kulturo."

I. S.: "To je bil gotovo črnomaljski Belt, vodilno livarsko podjetje v Sloveniji in eno od vodilnih v Jugoslaviji. Zraslo je na temeljih železolivarne Črnomaljca Jožeta Doltarja. Belt je bil znan tudi po traktorjih GV."

T. P.: "To je morda Iskra v Semiču. Ko je kipar Stojan Batič delal spomenik na Gornjih Lazah, je najbrž ustvaril tudi tiste tri kipce za Iskro."

Polanec, ki želi, da ga podpišemo kot “stari uniorovec”, pa nam piše takole: "To je naš obrat Unior v Starem trgu, ki je velika zgodba o uspehu. Minuli petek smo praznovali že 40-letnico. Naša orodja so po vsem svetu simbol kakovosti in zanesljivosti. Za postavitev obrata je zaslužen naš rojak Jože Butala. Lahko se tudi reče, da je naš Unior večnadstropen objekt, če se za nadstropje šteje tudi klet. Saj je klet tudi nadstropje, a ne?”
In naš odgovor: "Dragi nekdanji uniorovec, najprej iskrene čestitke za jubilej vašega podjetja. Glede vaše jezikovne dileme pa takole: nadstropje je po definiciji del stavbe nad stropom. Ker vaša klet nima spodaj nobenega stropa, se torej ne more šteti za nadstropje."

04 23 bOd vseh poskusov se je pravilni rešitvi morda še najbolj približal kandidat s področja turističnega gospodarstva: hotel Bela Krajina (mnenje I. T.). Tudi naš skrivnostni objekt je namreč imel lepe sobe/sobane in v njih že v 60-ih letih minulega stoletja celo klimatske naprave, oprema v reprezentančni sobani pa je bila precej podobna tisti v enem od reprezentančnih objektov Josipa Broza Tita. Skratka razkošno in moderno – za tisti čas!

A le kje je bilo to?

A. S. (22. 4. 2023)