06 01Danes je v Domu starejših občanov v Črnomlju za vedno zaspal Vincencij Miketič, po domače Vince Rtički. Veliko prezgodaj, saj je letos februarja dopolnil šele 75 let.

Svoj vek je preživel v našem zaselku Jakovini, v hiši na hribčku s prostranimi razgledi na vsa štiri strani. Bil je dete narave, živel je z naravo, kake svetovne teme ga nikoli niso zanimale.

Bil je dolgoletni član preloške folklorne skupine Lepa Anka, – njen odličen plesalec. Ni bilo nastopa, kjer bi Vince manjkal, ni bilo vaje, na katero ne bi prikolesaril iz Jakovinov.

Spominjali se ga bomo tudi po nekaj odlično odigranih vlogah v okviru preloške igralske družine, – morda ena njegovih najboljših je bila vloga Urarja v Štokovi komediji "Trije tički", ki jo je režiral Stane Starešinič.

Tale njegova fotografija pa je nastala na snemanju dokumentarca "Steljarija na Preloki", kjer je Vince sodeloval kot kosec – steljar. Takole zadovoljen je zgledal med steljarsko večerjo.

                                                  ******

Podrobnosti o pogrebu: ta bo v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 16. uri na pokopališču na Preloki. Žara bo na dan pogreba od 14. ure v naši cerkvi.

Naj Vince Rtički počiva v miru!

(1. 6. 2021)