06 24 aSpet žalostna vest s Preloke: od danes ni več med nami še enega dekleta s fotografije iz l. 1942, ki smo jo objavili pred nekaj dnevi. Danes je namreč v Domu starejših občanov v Črnomlju umrla Katarina Starešinič, po domače Pintarova.

 Bila je pomemben člen naše male preloške zgodovine, predvsem našega kulturnega utripa. Prav zato smo jo na naši spletni strani tudi pogosto omenjali.

Že kot 16-letno dekle je Katarina, z dekliškim priimkom Novak, leta 1940 zabeležena med kresnicami na prvem slikovno dokumentiranem preloškem kresovanju. In med plesalci na prvih fotografijah preloških folkloristov, nastalih avgusta 1940, ko je Božidar Jakac prišel na Preloko snemat znameniti dokumentarec »Bela krajina«. Katarina je bila tudi med preloškimi folkloristi na folklornem festivalu v Metliki leta 1940.

Morda manj znano je, da je bila pred 2.sv. vojno v preloški igralski družini; v eni od predstav, kjer se je veliko pelo, je igrala celo glavno vlogo.

Kajti teta Pintarova nam bo ostala v spominu predvsem kot odlična pevka.

Prelep glas in izreden posluh je najbrž podedovala po svoji stari mami Mariji, ki je bila tudi cerkvena pevka in je celo v naših arhivih zabeleženo, da je pela izredno lep sopran. Njena vnukinja Katarina je bila tudi sopranistka, tako rekoč vse svoje življenje. Skoraj do svojega 90. leta je prihajala na kor in pela v našem cerkvenem pevskem zboru.

Umrla je na "ivanje" (24. junija 2020), natanko 80 let po svojem zgoraj omenjenem prvem kresovanju.

Njen pogreb bo v ponedeljek, 29. junija 2020, ob 16. uri pri cerkvi sv. Trojice na Preloki. Žara bo na dan pogreba od 10. ure v naši župnijski kapeli.

Naj teta Pintarova počiva v miru!

(24. 6. 2020)