Šimunci, kot rečemo delu Preloke od št. 15 do 18, so v torek, 25. junija 2019, izgubili eno svojih zadnjih prebivalk: Ano Starešinič - Peričevo.

1Teto Peričevo je bilo vedno veselje obiskati in se z njo pogovarjati. Bila je izjemno zgovorna oseba, rada je obujala spomine, o vsem je znala tako slikovito pripovedovati.

Kljub svoji navidezni krhkosti je bila neverjetno žilava in močna oseba. Potrpežljivo je prenašala svoj križ življenja in mnoga njegova bremena. Najprej grozote 2. sv. vojne, ko je trepetala za življenje brata Mikota, ki je bil zaprt na Rabu. Kolikokrat je kot drobna deklica takrat pešačila v Črnomelj na pošto in na glavi nosila paket s hrano zanj in po poti molila, da bi paket tudi res dobil. Veselje, da je brat Miko Rab in vojno preživel, je kmalu skalila bolečina, da so ji takoj po vojni na Teharjah ubili brata Iveta, – bolečina, ki jo je spremljala vse življenje.

Zgodaj, prezgodaj je za vedno odšel tudi mož Jože, po svetu so se že prej razkropili otroci. Seveda so se vračali, predvsem za vikende, in ji pomagali, a zemlja in živina ne moreta čakati samo na vikende. In ženici v letih, s hišo, z zemljo in na zemlji ni bilo ravno lahko ...

2Teto Peričevo si bomo zapomnili tudi po tem, s kakim žarom je podpirala vse naše akcije za ohranitev preloške kulturne dediščine in osvetlitev naše lokalne zgodovine. In ne samo podpirala, ampak v teh akcijah tudi tvorno sodelovala. Z enim od teh svojih prizadevanj se je celo zapisala v naše glasilo Preloški informator (gl. sliko desno). Ko pa smo recimo sprožili akcijo evidentiranja starih preloških fotografij, nam je z velikim veseljem razkazala svoje škatle s slikami. Tudi sama je bila jako vesela, ko smo v tej njeni zakladnici odkrili eno naših najstarejših in najdragocenejših fotografij: na njej je njen oče Miko kot avstro-ogrski vojak, ranjen in v bolnišnici v Galiciji. In se je jako razjezila, da so vogal prav te fotografije že malo načele miši, in je bilo treba teto pomiriti, da ni fotografija zato nič manj verodostojna, ravno nasprotno!

Da, to je bila teta Peričeva, kakršno smo imeli radi in ki jo bomo pogrešali.

Naj počiva v miru!

Podrobnosti o pogrebu, ki bo v torek, 2. julija 2019, pri sv. Trojici na Preloki: žara bo v cerkvi od 11. ure, pogrebna maša se bo začela ob 16. uri.

Iskreno sožalje vsem njenim najbližjim in vsem sorodnikom!

(25. 6. 2019)