Spoštovani!                                                                          Daellikon, 29. 3. 2019

Pesem "Jaz sem iz tistih krajev doma" * sem napisal in skomponiral leta 1978. Vanjo sem izlil svoja takratna osebna občutja, pesem prihaja res iz srca. V tistem obdobju sem napisal in skomponiral več takoimenovanih “zdomskih”pesmi, katere so na zgoščenki "Dekle in veter" (izšla 1995, besedila na ovitku CD). Nekaj let kasneje sem izdal zgoščenko "Čudak", na kateri so zbrane različne življenjske zgodbe in mišljenja.

V Švico sem odšel zelo mlad in prva desetletja se nikakor nisem mogel vživeti. Imel sem strašno domotožje in tolažbo sem našel v glasbi. Vedno me je vleklo domov, tudi potem ko sem imel že družino. Posebno navezan sem bil in sem še na Belo krajino, kjer sem rojen in kjer sem preživljal svoje najlepše brezskrbne počitnice.

Sprašujete, ali je važno imeti stike z domom. Kje je naš dom? – Dom je tam, kjer se dobro počutimo! Ljudje se vedno več selijo in nikjer ne poženejo korenin, a zelo lep občutek je, če veš, kje je kotiček na tem svetu, ko ti je toplo pri srcu, če samo pomisliš nanj. Zame so to še vedno Griblje, kjer vsako leto obiščem sorodnike in moj slap na Kolpi. Seveda se dobro počutim tudi v Senožetih pri Ljubljani, kjer imam hišo in kjer preživljam poletja, in tudi v Švici, kjer je moja družina.

Veseli me, da to mojo pesem posluša vedno več ljudi širom po svetu in da jim prinese malo toplih pozdravov iz lepe Bele krajine. Ponosen bom, če jo bo prepeval kak pevski zbor.

Mladen Rodella
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
FB: https://www.facebook.com/mladen.rodella.90

 * Do 30. 3. 2019 si je video "Jaz sem iz tistih krajev doma" ogledalo 17.185 ljudi, na svojih profilih ga je delilo 217 ljudi. (Op. A. S.)

Avtorju naše belokranjske himne gospodu Rodelli se najlepše zahvaljujemo za tole navdihujoče pismo. Hvala tudi za pesem, opremljeno z akordi, ki jo je priložil pismu (objavili jo bomo v naslednjem prispevku).

Zdaj pa še o tem, kako po detektivsko smo našli gospoda Rodello v Švici:

Vzporedno z verižnim širjenjem videa z glasbeno podlago "Jaz sem iz tistih krajev doma" so se namreč množila tudi vprašanja, kdo je vendar ta skrivnostni avtor skladbe Mladen Rodella. Od kod ta za belokranska ušesa in oči nenavadni priimek?

1Prva se je oglasila Sonja Papič iz Ljubljane, ki je po rodu iz Gribelj: "O, to pa poje moj bratranec ..." In potem je napisala še več: "Mladenov oče je tržaški Slovenec, mama pa je moja teta Vida iz Gribelj (dekliški priimek Papič). Spoznala sta se, ko je njegov oče Enriko (Riko) po 2. sv. vojni v Gribljah napeljeval elektriko. Mladen se je rodil prav v moji rojstni hiši v Gribljah. V otroštvu je bil veliko časa pri nas v Gribljah, pogosto pa nas je obiskoval tudi kasneje. Družina je sprva živela v Ljubljani, nato so se odselili v Švico. Danes ima Mladen Rodella dve hčerki in šest vnukov, vsi živijo v Švici."

Seveda smo potem navezali stik z Rodellovimi v Švici: z gospodom Mladenom Rodella ter z njegovima hčerkama Dagmar Mirjam in Andrejo. In tako smo izvedeli še veliko več.

Mladen Rodella se je rodil v Gribljah leta 1948. Do leta 1966 je družina živela v Ljubljani, potem so odšli v Švico, kjer je Mladen diplomiral kot elektroinženir.

2Glasba je bila ves čas pomemben del njegovega življenja. Z njo se je začel aktivno ukvarjati že pri 15 letih v Sloveniji in nadaljeval potem v Švici. Kot pevec in kitarist je igral s številnimi glasbenimi skupinami, svoje avtorske skladbe (tudi pesem "Jaz sem iz tistih krajev doma") pa je leta 1995 zbral na zgoščenki "Dekle in veter" (hči D. Mirjam na njej prispeva spremljevalni vokal). S svojimi skladbami se je pogosto predstavljal slovenskemu občinstvu v Švici, seveda pa je nastopal tudi po Sloveniji. Tako je 20. 3. 1998 skupaj s hčerkama D. Mirjam (vokal) in Andrejo (vokal in saksofon) nastopil na koncertu v Kulturnem domu španskih borcev v Ljubljani. Njegov doslej zadnji koncert pri nas je bil leta 2006 v Dolskem pri Ljubljani.

Ana Starešinič (30. 3. 2019)

P. S.: Prejeli pa smo še eno pismo iz Švice: TUKAJ.