Pet Novakovih leta 1957 v Kanadi

V vrsticah, objavljenih v spomin letos umrlim Preločanom, smo med drugim navedli, da je Ivan Novak – Pintarov odšel s Preloke v Kanado leta 1957. Potem pa smo iz obsežnega fotografskega arhiva, ki ga hranijo Peričevi, prejeli tole zanimivo fotografijo.

Na njej je Ive Pintarov prvo leto po prihodu v Kanado, skupaj z bratrancem in sestrično Nikom in Barbaro Novak – Peričevima, s katerima je 1. julija 1957 tudi odšel v Kanado. Na fotografiji sta tudi Ivanov oče (prav tako Ivan) ter Nikov in Barbarin oče Niko. Oba očeta, sicer tudi brata, sta bila v Kanadi že vrsto let in sta leta 1957 k sebi "vzela" še otroke.

1027Dekle na fotografiji je Barbara Novak – Peričeva, pozneje poročena Starešinič – Skrajna, in zdaj nam je to fotografijo podrobno opisala takole:

"To je bilo prvo leto po našem prihodu v Kanado.
Fotografija je nastala v kampu gospe in gospoda Pečavar, nedaleč od Kirkland Laka, kjer smo imeli ob nedeljah navadno piknik.

Sedijo z leve: gospod Mihelčič (doma iz Učakovcev, v Kirkland Laku je imel hotel), Ivan Novak – Pintarov in njegov oče Ivan.

Stojijo z leve: Louis Pečavar (po rodu z Notranjskega, žena Angela rojena v Ogulinu pri Vinici, po domače Medvedova; Pečavarjeva sta imela t. i. "boarding house"), drugega moškega ne poznam, tretji je gospod Klemenčič (mislim, da je bil z Dolenjskega), četrti gospod Šepec (iz Ribnice), nato pa trije Preločani: moj oče Niko Novak ¬ Peričev, moj brat Niko in jaz.

V Kirkland Laku nismo bili dolgo, tako da nisem dobro poznala vseh teh ljudi," še dodaja v svojem e-pismu gospa Barbara.

Draga Barbara, uredništvo Preloke.si se vam najlepše zahvaljuje za te dragocene podatke, naši obiskovalci pa bi bili gotovo zelo veseli še kakih takih drobcev iz življenja naših rojakov po svetu.

A. S. (26. 10. 2018)