Leta 1965 so odšli na Švedsko še štirje naši farani

Sprašujete po osebah na že prej objavljeni fotografiji "Poslovilni večer". Tukaj je odgovor.

181022Poslovilni večer; iz arhiva družine Grdun, Preloka 19

Z leve: Frančiška Adlešič – Starčeva (prej Simčič, dekliško Rahoj), Franc Simčič – Faričev (Frančiškin sin iz prvega zakona), Jože Adlešič – Starčev (Frančiškin sin iz drugega zakona), Amalija Simčič – Faričeva (hči Franca Simčiča, pozneje poročena Grdun – Radovičeva), Miko Adlešič – Starčev (najstarejši sin Jožeta Adlešiča), Zvonko Ivanušič – Nadbregov, Marija Adlešič - Starčeva (hči Jožeta Adlešiča).

Fotografija je nastala pri Starčevih v Žuničih septembra 1965.

Na Švedsko so takrat prvič odhajali trije od njih: Zvonko Ivanušič, Jože Adlešič in njegov najmlajši sin Jože, ki ga ni na fotografiji, ker jih je verjetno fotografiral.
Miko in Marija Adlešič pa sta se takrat na Švedsko samo vračala. Poleti leta 1965 sta prišla domov na obisk in "vzet" s sabo še ostale tri. Prva je na Švedsko odšla Marija, in sicer k sorodnikom Čemaskinim, kmalu za njo pa še brat Miko.

Zvonko Ivanušič in Marija Adlešič sta se na Švedskem poročila januarja 1967.

*******

Tu pa je še en Preločan, ki je isto leto odšel na Švedsko: Jože Simčič – Faričev.

1022Fotografija iz arhiva družine Simčič iz Kitchenerja v Kanadi

Na fotografiji ga vidimo malo pred njegovim odhodom leta 1965, pred hišo v Faričih. Konja pa sta Pintarova. Gospodar ju je vodil v Kolpo oprat in se je spotoma ustavil pri Faričevih.

Jože je leta 1967 iz Švedske odšel v Kanado. Žena Ane in hči Anica sta odšli s Preloke k njimu v Kitchener v Kanadi leta 1969.

A. S. (22. 10. 2018)