Kaj imajo skupnega Bela krajina, Župančič, Plečnik in – Kolovrat?

Pred nami je Župančičevo leto, za nami Plečnikovo. Plečnik je bil Župančičev sodobnik, bila sta dobra znanca in sopotnika ter soustvarjalca slovenske kulture. Rojena sta bila celo na isti dan, 23. januarja. Župančič je oblikoval umetniški izraz poezije, Plečnik umetniški izraz stavb, mesta in okolja.

O slovesnosti v počastitev Župančiča, ki so jo pripravili v Ljubljani, poročamo TUKAJ, zdaj pa še o slovesnosti v počastitev Plečnikovega rojstnega dne – v ljubljanski gostilni "Kolovrat".

In kaj ima ta stara, znana ljubljanska gostilna skupnega s Plečnikom, Župančičem in Belo krajino?

Najprej to, da so se nekoč tu zbirali najpomembnejši kulturniki – t. i. penati. Penati so bili člani posebnega stalnega omizja pri Kolovratu in med njimi sta bila redna gosta poet Župančič in arhitekt Plečnik.

pri kolovratu23. januarja letos, torej v počastitev njune rojstnodnevne obletnice, pa so v tem nekdanjem zbirališču penatov pripravili slovesno čajanko, na kateri je dr. Damjan Prelovšek predstavil svojo novo monografijo z naslovom "Jože Plečnik: Arhitektura večnosti".

In v okviru te slovesnosti pri Kolovratu je Belokranjka Ana Starešinič predstavila "Plečnik(a) v Beli krajini": snovanje razstave od zamisli do izvedbe.

O tem dogodku so poročali tudi mediji (npr. Slovenske novice, celotno slovesnost pa je snemala NOVA 24TV):

slovenske-novice

Poudarki iz članka v Slovenskih novicah 24. 1. 2018: "Plečnik je bil večji frajer, kot si sploh lahko zamišljamo ... od vajenca do velemojstra ... ustvarjal do konca svojih dni ..."

A. S. (24. 1. 2018)