Kaj povezuje svetega Vida v Lazah z apnom, apnenico in s Preloko?

sv-vid-v-lazah
Prizor iz filma Apnenica na Preloki: sv. Vid v Lazah (v filmu na 39:50)

"Čez dolgih sedem let se bova vidla spet," pravi ljudska pesem in prav te dni tudi mineva natanko 7 let od takrat, ko je Televizija Slovenija pri nas snemala film Apnenica na Preloki. Prav na današnji dan pred 7 leti smo na tej spletni strani zapisali: 27. 8. 2010 točno opoldan – Japlenica je zapaljena.

2Te dni pa mineva tudi 5 let, odkar ni več med nami pisca scenarija, po katerem smo posneli ta dokumentarni film, Preločana Ivana Starešiniča. Ivan svojo filmsko pripoved začne takole: "Apnenici rečemo pri nas na Preloki japlenica, temu, da zidaš apnenico in žgeš apno, pa - da si se nameril na vrajže delo. Ja sem se v svojem življenju na to vrajže delo nameril petkrat." In potem nam v filmu pripoveduje o apnenici, ki jo je palil med mašami leta 1957, ker je naslednje leto nameraval prenavljati hišo. In še: da se je apno od te apnenice porabilo "za zidarska dela pri hiši, za ometavanje in beljenje sten, pa i za našo cerkev." Seveda nas je takrat nekoliko začudilo, zakaj navaja tudi cerkev. Pa je Ivan rekel, da ima za to jako dober razlog! In nam je zaupal tole svojo prigodo:

3Ravno leta 1958, ko se je Ivan pripravljal prenavljati hišo, je takratni župnik Stanko Mehle prenavljal preloško cerkev. In nekega dne je prišel z vedrom v roki k Ivanu prosit za apno, ker da ga je delavcem pri cerkvi zmanjkalo. Ivan mu seveda ni mogel odreči, župnik je le župnik! Pokazal mu je eno od svojih dveh jam z gašenim apnom in – naj si pač napolni vedro.
4Pa se zgodi, da se gospod župnik čez nekaj dni spet pojavi z vedrom in isto prošnjo. Ivan, že malo nejevoljen, mu reče, naj si pač napolni še to vedro. - Kje pa? vpraša župnik. - Ja v tisti jami kot že prvo vedro. - Ja tista, tista jama pa je že prazna!
Župnik je namreč skupaj s pomočniki prizadevno znosil kar vse apno iz te jame za ometavanje in beljenje sten preloške cerkve ... Ivanu pa ni preostalo drugega, kot da se je kmalu nameril na vrajže delo apnenico še enkrat.

5aTa zgodba je v filmu nakazana le z Ivanovim navedkom, da se je apno porabilo tudi za našo cerkev. Seveda pa filma ni brez slike: to Ivanovo besedilo smo v filmu "ilustrirali" s cerkvico sv. Vida v Lazah v župniji Stari trg ob Kolpi (v filmu jo najdete na minutaži 39:50). Zanjo smo se odločili ne samo zato, ker je ena od najstarejših in morda najbolj zanimivih cerkva v naših krajih, ampak tudi zato, ker je njena usoda močno povezana prav z apnom! Kako?

6Lazarska cerkvica stoji tam že najmanj od leta 1220 in v njeni bogati notranji poslikavi so se zrcalili vsi mogoči slogi – od romanike, gotike in baroka – do najrazličnejših ljudskih "šeg in navad". Potem pa je prišlo razsvetljenstvo in z njim razsvetljeni avstro-ogrski cesar Jožef II., ki je na veliko ukinjal samostane in zmanjševal število cerkva. Na udaru razsvetljenstva so bile predvsem cerkve, v katerih so bile kake “nerazsvetljene” slike. Silen nemir zajame takrat Lazarce: komisiji se lahko zazdi "čuden" tudi kak prizor v njihovi bogato poslikani cerkvici. V paniki vzamejo apno in razsvetlijo celotno notranjost tako, da jo – pobelijo.
7Cerkev je bila tako rešena! A glej si ga zlomka! Čez čas se je navkljub beležu Lazarcem zazdela njihova cerkev vseeno še premalo razsvetljena, pa v stene prebijejo še štiri okna.
Danes restavratorji ugotavljajo, kako nepopravljiva škoda je bila s tem povzročena dragocenim freskam pod razsvetljen(sk)im beležem: na južni steni je za vedno izgubljena večina apostolov, na severni so npr. od enega od Svetih treh kraljev ostala le kopita – kopita konja, na katerem je jezdil ...

8Lazarska cerkvica je posvečena sv. Vidu, mučencu. V ognju in vročini kot v apnenici so razbelili olje v kotlu in lahko si mislite, kaj se je ubogemu Vidu potem zgodilo. Sveti Vid je danes nebeški zavetnik med drugim tudi kotlarjev, prav "Kotlarji" pa je stara ljudska zbadljivka za Preločane. Morda torej ni naključje, da spada ta cerkvica v župnijo, v kateri je župnik prav Preločan. In v tej cerkvici iz filma Apnenica na Preloki je bila to soboto spominska maša za pisca scenarija Ivana Starešiniča, mašo pa je daroval tamkajšnji župnik Jože Pavlakovič, torej Preločan za Preločana.

Ana Starešinič (27. 8. 2017)