Uršna sela so navezala tesne stike s Preloko

Dan, ko pred oltarjem sv. Trojice na Preloki zapoje 33 pevk, si gotovo zasluži posebno pozornost. In ko ob tem zadonijo s kora še Brandlove orgle, se temu dnevu res lahko reče – "Najlepši dar". Poleg lanovk je k temu pomembno prispevala tudi Ženska vokalna skupina Kronce z Uršnih sel.

Kot smo že poročali, je prve stike z uršenskimi kroncami stkala Tamburaška skupina Melos. Kar tri kronce pa so malo tudi naše, preloške.

1Na Preloki pa so uršenske kronce gostovale prvič. Pod taktirko zborovodkinje Alenke Novak delujejo neprekinjeno že 15 let, in sicer pod okriljem Kulturnega društva Uršna sela. Kot nam je povedala predsednica tega društva gospa Jožica Stopar, si brez kronc ni mogoče zamisliti kulturnega in družabnega življenja v njihovem kraju in okolici. In kot je dodal predsednik Krajevne skupnosti Uršna sela gospod Milivoje Golič, se v njihovi krajevni skupnosti vedno kaj dogaja tudi zato, ker so kronce tako aktivne na več področjih, ne samo pevskem! Tako recimo tudi plešejo pri folklori, pripravljajo delavnice za otroke, na katerih npr. podmladek na zabaven način seznanjajo z ljudskim izročilom itd. itd. Da, mladino kljub zasvojljivemu internetnemu mreženju še vedno zanima tudi "fizično" druženje.

2Iz svojega obsežnega repertoarja so uršenske pevke zapele na Preloki nekaj slovenskih ljudskih in umetnih pesmi, pri črnski duhovni pesmi pa se jim je pridružil še kitarist. Občinstvo je v njihovem nastopu uživalo in jih nagradilo z bučnim aplavzom, upamo pa, da so lepe vtise iz našega kraja odnesle tudi uršenske kronce.

In hvala tudi Uršim selom za ta nepozabni koncertni večer. Posebej predsedniku krajevne skupnosti gospodu Goliču, ki je s svojo prisotnostjo dodal njihovemu gostovanju na Preloki še dodatno težo in tudi še poglobil naše stike.

3Nenazadnje pa hvala tudi gospodu Silvu Kulovcu, ki je snemal koncert in nam je poslal nekaj odličnih fotografij in video posnetkov. Nekaj jih na Preloki.si že lahko vidite, eno tudi v tem prispevku, druge še boste. Kdaj in kako, to pa naj bo za zdaj še skrivnost ...

Ana Starešinič (13. 7. 2017)