Praznik glasbe na Preloki v sliki in besedi

Težko bi si zamislili prireditev, s katero bi Preločani lepše počastili letošnje Plečnikovo leto, kot smo ga s koncertom, ki so nam ga poklonile lanovke.

1Koncert so začele – prostoru primerno – s štirimi latinskimi mašnimi pesmimi. Sledil je sklop ljudskih pesmi, priredb različnih skladateljev, med njimi so bile tudi tri belokranjske ljudske. V sklepnem delu, ki so ga same označile za zabavni program, pa smo med drugim slišali tudi pesmi Žitni klas in Ptice, ki so ju lanovke zapele "premierno".

Vokalna skupina Lan je s koncertom v Plečnikovem sakralnem ambientu znova dokazala visoko kakovostno raven in odličnost glasbenega ustvarjanja. Njena vrhunska interpretacija je rezultat trdega, neumornega strokovnega dela in tudi kilometrine, pod vodstvom Mateje Jakša Jurkovič.

Vaši odzivi po koncertu pričajo, da Preločani in Belokranjci znamo ceniti tiste, ki to, kar ustvarjajo, ustvarjajo s predanostjo in srcem. V čislih imamo tiste, ki se karseda trudijo na svojem področju, stremijo k vrhunskosti in se ne bojijo "poseči po zvezdah". Nekaj vaših mnenj:

- kdo bi si mislil, da ima lan tako lepe cvetove in da lahko požene tako močne korenine!
- lanovke so vedno iste – odlične, a vsakokrat drugačne, vedno me presenetijo s čim novim!
- njihov najlepši dar je bila zame pesem Ptice; tako občuteno so jo zapele, in tako prepričljivo so imitirale celo ptičje petje,
- šele na nocojšnjem koncertu, ob teh njihovih tenkočutno prefinjenih zvokih, sem dojel, kako akustična je naša cerkev,
- ob toliko pevkah na Preloki bi bila res prevelika škoda ostati doma!
- kakšno sozvočje veje iz tega zbora! celo skladnost imena in izgleda!!!
- lanovke so lepe, odlične in bogdaj tudi večne!

Naj sklenemo: stik s Preloko, ki so ga lanovke stkale pred točno 6 leti, je tokratni koncert še poglobil. Tudi tokrat so lanovke privabile, napolnile in očarale koncertni prostor. Hvala, drage lanovke, za sublimno vzdušje, ki nam ga je pričaralo vaše petje. Za ta večer se vam Preločani, Belokranjci in vsi obiskovalci iskreno zahvaljujemo.

2345

Ana Starešinič (11. 7. 2017)

P. S.: V naslednjem prispevku pa še o gostjah večera – kroncah z Uršnih sel.