Vokalna skupina Lan je malo tudi naša, preloška!

1

Za Vokalno skupino Lan, ki prihaja k nam 8. julija 2017, z gotovostjo lahko rečemo, da je daleč najboljša belokranjska vokalna skupina. Neprekinjeno deluje že 27 let, ves čas pod strokovnim vodstvom muzikologinje Mateje Jakša Jurkovič, ki je Lan tudi zasejala.

Skupina danes združuje 22 članic iz vseh treh belokranjskih občin, torej tudi iz naše črnomaljske. In če morda še ne veste: ena lanovka je tudi iz naše vasi!

V zboru namreč že več let poje Preločanka Monika Simčič.

2Kot vidite na fotografiji Vokalne skupine Lan iz leta 2011 (zgoraj), ko so lanovke prvič gostovale pri nas na Preloki, Monike med njimi še ni bilo. Takrat še ni pela v tem zboru. Sploh pa je imela na tisti prireditvi v Starem kalu Monika drugačno vlogo (gl. fotografijo levo): nastopala je v skupini domačih deklet, ki so – oblečena v preloško narodno nošo – občinstvu predstavljala slike, ki so jih umetniki darovali za obnovo preloške šole.

3Zdaj poje med lanovkami že četrto leto. Poje prvi alt in na njihovih koncertih nastopa tudi kot solistka.

Vsestransko glasbeno aktivna je tudi na Preloki. Brez Monikinih solističnih nastopov ne mine tako rekoč noben koncert v našem večnamenskem domu. Je pa tudi redna in nepogrešljiva pevka na našem cerkvenem koru. In na sploh aktivna vedno, ko se na Preloki kaj pomembnega dogaja. Da, naša Monika je na sploh jako fajn punca!

A. S. (4. 7. 2017)