Vodji Preloških muzikantov v slovo

Od Jožeta se je v imenu Preloških muzikantov, ki jih je ustanovil in vodil, poslovila Verica Marušič. Objavljamo njene poslovilne besede:

1958-2016Listje jesensko travo pokriva, močan veter je zapihal z gora, tu pri sveti Trojici pa zvok tamburic združenih belokranjskih tamburašev odmeva, tebi, dragi Jože, v mnogo prezgodnje slovo. Le tvoja berda sameva, preloški kos danes ne prepeva, v vrstah Preloških muzikantov pa ogromna praznina zeva.

Dragi Jože, vedeli smo za tvojo kruto bolezen, a smo verjeli, da jo boš premagal. Zato smo obnemeli, ko je prišla vest, da si izgubil ta boj.

Skupaj smo preživeli nešteto nepozabnih trenutkov. Leto se je za nas začenjalo 2. januarja. To je bil tvoj rojstni dan. Dan radosti, ko se je pred Jurkovo hižo zbralo vse, kar je igralo na tamburice in znalo prepevati Vse najboljše za te ... Vedno znova presenečen, vedno v zadregi ob tolikšni pozornosti si še sam vzel tamburo v roke in pesem je odzvanjala dolgo v noč.

Pesem in glasba, ki sta bili poleg ljubezni do tvoje družine, do prijateljev in tebi ljube Preloke smisel tvojega življenja. Z glasbo si vse do zadnjega trenutka premagoval bolečino in se upiral bolezni.

Lotil si se najbolj smelih projektov, ki se jih pred teboj v Beli krajini ni spomnil nihče. Marsikdo je za našo Preloko slišal le zaradi Preloških muzikantov, ki si jih ustanovil, vodil in pripeljal do izjemne prepoznavnosti. In skupaj z njimi snoval izvirne, nepozabne prireditve. Vsega si se lotil premišljeno, vsi smo dobili vloge, ki smo jih zmogli uresničiti. Tako smo skupaj prepotovali domovino in gostovali v vseh sosednjih in tudi v bolj oddaljenih deželah. Posebno prisrčna so bila srečanja z Belokranjci , ki služijo kruh v tujini. Imel si poseben čut za izbiro melodij, ki so poslušalcem segle do srca. Bil si nam svetel zgled skromnosti, kulturnega vedenja, potrpežljivega prenašanja bolezni in vedno optimističnega, pozitivnega pogleda. Toliko idej si še imel na zalogi, nič koliko pa si jih spravil v življenje in tako pustil neizbrisen pečat v Beli krajini in tudi širše.

Jože, pogrešali bomo tvoje ideje, tvoje izvirne scenarije, tvoje neumorno snovanje vedno novih pesmi, novih koncertov, srečanj, nastopov, snemanj … Znal si obuditi izročilo in stare, etnološke elemente tako nevsiljivo vključiti v moderno izvedbo, da je vse skupaj zvenelo sveže, aktualno in domače hkrati.

Spominjali pa se te bomo tudi po dobrodelnosti in humanitarnosti. Preloški muzikanti so ravno zaradi tvoje srčnosti pridobili sloves ene uspešnejših dobrodelnih zasedb. Skrbno si pripravljal vse nastope in bil upravičeno ponosen na številne glasbene in druge prijatelje. Tudi v belokranjskem društvu Sožitje, ki si ga nekaj let tudi vodil. Člani Sožitja in drugih humanitarnih organizacij so ti neizmerno hvaležni za tvoje vedno široko odprto srce, za tvojo pripravljenost pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. Zato boš še naprej živel v mislih vseh, ki si jih bogatil s svojim delom in svojo srčnostjo.

Dragi Jože, Preloški muzikanti bomo tebi v spomin nadaljevali pot, ki si jo zastavil. Težko bo, vendar bomo vztrajali, tako kot si nas učil, ne z besedami, pač pa dejanji. V mislih pa boš vedno z nami, tudi na 8. Valčku s Kolpo za katerega si scenarij, kljub hudi bolezni, že pripravil.

Počivaj v miru, naš dragi prijatelj, naj ti rajske strune zagodejo tvojo najljubšo melodijo. Jesensko listje nam bo večno odzvanjalo tebi v spomin. Iskren sožalje tvoji družini, tvoji ženi, sinu in hčerki, ki si jih neizmerno ljubil. Hvala za vse, dragi Jože.

(19. 11. 2016)