Poleg pogovornega večera va Kostele pa je seveda treba omeniti še en letošnji medpočitniški dogodek, ki neposredno zadeva Preloko: 150-letnico Rdečega križa Slovenije. V počastitev tega jubileja je namreč Banka Slovenije izdala posebne zbirateljske kovance, na javnem natečaju za njihovo oblikovanje pa je zmagal Preločan Gregor Ivanušič. Njegova zasnova kovancev je komisijo prepričala s svojo oblikovno enostavnostjo in hkrati močnim sporočilom.

jubilejni_kovanci Povzemamo s spletne strani Rdečega križa Slovenije: Avtor dizajna Gregor Ivanušič je v obrazložitvi oblikovne zasnove idejnega osnutka ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem navedel, da je kot glavni motiv na kovancu mreža, ki predstavlja delovanje in pomoč organizacije v mednarodnem, državnem in lokalnem okolju, ki je v veliki meri podprta z delom prostovoljcev. Mreža predstavlja torej čut za solidarnost in pokritost delovanja organizacije na vseh nivojih, tako da najhitreje in učinkovito doseže ranljive skupine, ki so potrebne pomoči. Sama mreža je tudi nosilka simbola organizacije "rdeči križ".

Bravo, Gregor, čestitke v imenu vsega preloškega spletnega občestva.

Sicer pa bomo o 150-letnici Rdečega križa Slovenije na Preloki.si še pisali. Predvsem v povezavi z ustanovno skupščino Rdečega križa Slovenije, ki je bila 18. junija 1944 v Gradcu v Beli krajini. Kot predstavnik takratne Občine Vinica je bil namreč tam tudi Preločan Stanko Novak in bil celo izvoljen v glavni odbor Rdečega križa Slovenije.
Prav zdaj raziskujemo tudi delovanje krajevne enote RKS na Preloki in podmladka RKS, ki je deloval v preloški šoli, ter velik prispevek Preločanov v krvodajalskih akcijah.

A. S. (30. 9. 2016)